ÇOCUKLUK YAŞ GRUBU AKUT GASTROENTERİTLERİNDE ETİYOLOJİK AJANLARIN BELİRLENMESİ - KARAKOÇ, SELAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Çocukluk çağında, akut gastroenterit atakları tüm dünyada çocuk sağlığı açısından büyük bir problem olmaya devam etmektedir. Akut gastroenteritler çocuklarda morbidite ve mortalitenin alt solunum yolu infeksiyonlarından sonra en sık nedenidir. Gelişmiş ülkelerde çocukluk çağı akut gastroenteritlerinde etken olarak en sık viral ajanlar saptanırken, gelişmekte olan ülkelerde bakteriyel ve paraziter ajanlar önemli yer tutmaktadır. Bu etkenlerin dağılımının bilinmesi, erken tanı ve etkin tedavi fırsatı sağlayacak, aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılmasına olanak sağlayacaktır.Bölgemizde çocukluk çağı akut gastroenteritlerinde etiyolojik ajanların belirlenmesi amacıyla planlanan bu çalışmada; akut ishal şikayeti ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne başvuran 407 çocuk hasta değerlendirmeye alınmıştır. Hastalardan alınan dışkı örneklerinde bakteriyolojik, virolojik ve parazitolojik incelemeler yapılmıştır. Bütün örnekler önce makroskopik ve mikroskopik incelenmeye alınmıştır. Mikroskopik inceleme; eritrositler, lökositler, parazit kist ve trofozoitlerinin varlığı yönünden yapılmıştır. Virolojik incelemede; lateks aglutinasyon yöntemi ile rotavirus ve enterik adenovirus varlığı araştırılmıştır. Bakteriyolojik olarak, Salmonella, Shigella ve Campylobacter türleri için ekimler yapılmıştır. Hastaların %55,3'ünde patojen belirlenirken, %44,7 hastada etken tespit edilememiştir. Hastaların % 36,3'ünde viral ajanlar, %11,3'ünde paraziter ve %7,7'sinde bakteriyel ajanlar saptanmıştır. Rotavirus %31,9 (n:130) oranı ile en sık tespit edilen patojen olarak bulunurken; bunu %10,1 ile G. intestinalis (n:41) ve % 4,7 ile Campylobacter (n:19) izlemiştir. Adenoviruslar %4,4 (n:18), E. histolytica %1,2 (n:5), Shigella %2,0 (n:8) ve Salmonella %1,0 (n:4) oranında tespit edilmiştir.Sonuç olarak; bölgemizde çocukluk yaş grubu akut gastroenteritlerine viral ajanların daha sık neden olduğu, bunu sırasıyla paraziter ve bakteriyel ajanların takip ettiği anlaşılmıştır.

During childhood, acute gastroenteritis attacks are still going on a big problem for children?s health in the whole world. Acute gastroenteritis is the most frequent reason of morbidity and mortality in children after lower respiratory tract infections. While in developed countries the most frequent etiology of gastroenteritis are viruses, in developing countries bacterial and parasitologic microorganisms take a considerable place. To be known the distribution and incidence of these agents will provide an opportunity for early diagnosis and effective treatment and also will provide to decrease unnecessary use of antibiotics.In this study that was planned in order to determine etiologic agents of acute gastroenteritis during childhood in our region; 407 children patients with acute diarrhea who applied to Fırat University Hospital Children?s Health and Disease Department were evaluated. Bacteriological, virological and parasitological analysis were done in stool samples taken from patients. All the samples were at first examined as macroscopic and microscopic. Microscopic investigation was done in terms of being exist of erythrocytes, leucocytes, parasite cyst and trophozoites. In virologic investigation; exsisting of rotavirus and adenoviruses were examined with latex agglutination method. As bacteriologic, for Salmonella, Shigella and Campylobacter cultures were done. While at 55,3% of patients pathogens were determined, at 44,7% of patients were not found any etiologic agent. At 36,3% of patients viral agents, at 11,3% parasitologic and at 7,7% bacterial agents were determined. Rotavirus was the most frequent pathogen with the rate of 31,9% (130 patients). This was followed by G. intestinalis with 10,1% (41 patients) and Campylobacter with 4,7% (19 patients). Adenoviruses were determined with the rate of 4,4% (8 patients), E. histolytica 1,2% (5 patients), Shigella 2,0% (8 patients) and Salmonella 1,0% (4 patients).In conclusion, it was understood that viral agents were causing more frequent acute gastroenteritis during childhood and this was followed by respectively parasitologic and bacterial agents.
Determination of etiologic agents of childhood acute gastroenteritis
Keywords: Mikrobiyoloji