Elazığ yöresinde süt ve süt ürünlerinin pazarlama yöntemleri ve problemleri üzerine bir çalışma - Akkılıç, M. Emin; Seven, Pınar Tatlı; Çerçı, I. Halil (My University, 2001)
Bu çalısmada, Elazıg yöresinde sadece hayvancılıkla ugrasan isletmelerin süt ve süt ürünlerinin pazarlama problemleri ve tüketicilere ulastırma biçimleri ortaya çıkarılması amaçlanmıstır. Bu amaçla, 1999 yılında Elazıg merkez ve ilçelerinde bulunan toplam köy sayısının %30’nu temsil edecek sekilde köylerde sadece hayvancılıkla ugrasan 738 isletmeden yüzyüze görüsme yoluyla veriler toplanmıstır. Elazıg’da süt ve ürünlerinin satıs sekilleri, özel mandıralara (süt fabrikası), bakkal ve benzeri yerlere çig süt olarak, bakkal ve benzeri yerlere yogurt olarak, bakkal ve benzeri yerlere çig süt, yogurt, tereyagı, peynir ve çökelek olarak belirlenmis ve toplam 738 isletmedeki oransal dagılımı sırasıyla % 3.7, 16.4, 8, 8, 71.1 olarak bulunmustur. Elazıg’da süt ve ürünlerinin satıs yerleri bakkal v.b., mandıra ve diger yerlere (yakın çevredeki semt sakinlerine ve toplayıcılara) seklinde belirlenmis oransal dagılımı sırasıyla % 45.5, 1.3 ve 53.2 olarak bulunmustur.
Keywords: Türkiye; Doğu Anadolu Bölgesi; pazarlama; süt ürünleri; süt; Elazığ; sokak satıcılığı; perakende pazarlama; toptan pazarlama