6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ ?CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME? ÜNİTESİNİN İŞBİRLİKLİ ÖĞRENMEYLE (JİGSAW TEKNİĞİ) ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ - BUZLUDAĞ, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırma; işbirlikli öğretme yönteminin Fen ve Teknoloji dersinde başarı ve kalıcı öğrenmeye etkisini geleneksel öğrenme yöntemine kıyasla değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada, kontrol gruplu ön test ? son test deney deseni kullanılmıştır. Araştırmaya 2008-2009 eğitim öğretim yılının I. döneminde Şanlıurfa ili, Siverek ilçesi Türközü İlköğretim okulu 6/A ve 6/B sınıflarındaki toplam 72 öğrenci katılmıştır. Deney ve kontrol grupları rastgele seçilmiştir. 6/A sınıfı kontrol, 6/B sınıfı deney grubu olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada 35 çoktan seçmeli sorudan oluşan Fen ve Teknoloji başarı testi kullanılmıştır. Bu test, ön test-son test-hatırlama testi olarak kullanılmıştır. Test sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesinde ?t? testi uygulanmıştır.Deney grubunun başarı ön test aritmetik ortalaması 10.56, başarı son test aritmetik ortalaması 25.67 bulunmuş ve istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunun başarı ön testinde aritmetik ortalaması 9.72, başarı son testinde ise aritmetik ortalaması 22.39 olarak tespit edilmiş ve istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur(p<0.05). Eğitim sonrası yapılan başarı son testinde deney grubunun aritmetik ortalaması 25.6, kontrol grubunun aritmetik ortalaması 22.39 bulunmuştur. Kontrol ve deney grubunun başarı son testleri için yapılan ilişkisiz grup ?t? testinde deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur(p<0.05). Son test uygulandıktan 8 hafta sonra hatırlama testi yapılmış ve deney grubunun aritmetik ortalaması 18.92, kontrol grubunun aritmetik ortalaması 14.00 bulunmuştur. Kontrol ve deney grubunun başarı hatırlama testleri için yapılan ilişkisiz grup ?t? testinde, deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0.05).Araştırma sonucunda, işbirlikli öğrenmenin jigsaw tekniğinin Fen ve Teknoloji dersinde başarıya etkisinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca işbirlikli öğrenme yönteminin kalıcı öğrenme üzerinde de etkili olduğu tespit edilmiştir.

This research has been made in order to evaluate the effect of cooperative learning on achievement and retention in Science and Technology teaching.In this research, pretest and postest experiment design with control groups has been applied. Totally 72 students who enrolled at 6A and 6B classes in Sanliurfa Central Siverek County Turkozu Primary School were included in this research during the first term of 2008-2009 educational year. Experiment and control groups have been choosen. 6A has been used as the control group and 6B has been used as the control group. In this research, ?Science Success Test? including 35 multiple choice questions have been used in order to gather data.The test has been used as pretest-postest- delayed postest. Independent and paired groups ?t? tests were used to analyze the data.Arithmetic score of experiment group at achievement pretest has been measured to be 10.56, arithmetic score of experiment achievement postest has been calculated to be 25.67 and statistically significant difference was found (p<0.05). Arithmetic score of control group achievement pretest has been measured to be 9.72, arithmetic score of experiment achievement postest has been determined as 22.39 and statistically significant difference was found (p<0.05). The achievement postest which has been made after the education, arithmetic score of experiment group has been measured to be 25.67, arithmetic score of control group has been calculated to be 22.39. A meaningful difference has been obtained in favour of experiment group at achievement postest which has been applied for control and experiment groups using independent ?t? test (p<0.05). After 8 weeks from the postest, the delayed postest has been made and arithmetic score of experiment group has been measured to be 18.92, arithmetic score of control group has been calculated to be 14.00. A meaningful difference has been obtained in favour of experiment group at achievement delayed postest which has been applied for control and experiment groups using independent ?t? test (p<0.05).As a result the study it was seen that jigsaw technique of cooperative learning approach has had positive effects on achievement and retention in Science and Technology teaching. In addition, it has been found that cooperative learning more effective on retention.
The effects of teaching with cooperative learning of unit of reproduction on livings on achievement in science lesson
Keywords: Eğitim ve Öğretim