ELAZIĞ MAĞMATİTLERİ İÇERİSİNDEKİ DAYKLARIN PETROGRAFİK VE PETROLOJİK ÖZELLİKLERİ - ALTINTAŞ, ZÜHAL (Fırat Üniveristesi, 1996)
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZI? MAGMATİTLERİ İÇERİSİNDEKİ DAYKLARIN PETROGRAFİK VE PETROLOJİK ÖZELLİKLERİ Zühal ALTINTAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 53 İnceleme alanı, Bask.il (Elazığ) çevresi ile Elazığ-Keban karayolu çevresini kapsamaktadır. İneleme alanında, Paleozoik'ten Kuvaternere kadar değişen birimler yüzeylenmektedir. Elazığ Magmatitleri, güneyde Guleman-Kömürhan ve İspendere ofiyolitleri ve Hazar-Maden Karmaşığı üzerine tektonik olarak gelmekte, kuzeyde ise çoğunlukla tersiyer yaşlı sedimanlarla (Seske, Kırkgeçit, Alibonca Formasyonları) uyumsuz olarak örtülmektedir. Ancak Keban-Perlek arasındaki bölgede Paleozoik çökelme yaşlı Keban Metamorfitleri Elazığ Magmatitleri üzerine yer yer tektonik olarak gelirken, yer yer de Elazığ Magmatitleri Keban Metamorfitleri ile intrüzif dokanak oluşturmaktadır. Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri, diyorit, kuvars diyorit, monzodiyorit ve tonalitten oluşan derinlik kayaçları. hazaltik yastık lavlar, lav akıntıları, andezitler, andezitik piroklastitlerden oluşan yüzey kayaçları ile tüm bunları kesen granitik bileşim li damar kayaçları ve dasit bileşimli yüzey kayaçları ile volkano sedimanlardan oluşmuştur. Arazi gözlemlerine dayanarak çalışmanın asıl konusu olan Elazığ Magmatitleri içerisindeki aplit ve kımprof'ir bileşimli damar kayaçları magmanın son evresinde oluşmuştur. 14 adet magmatik kayaç örneğinin analiz verilerinin değişik diyagramlarda değerlendirilmesi sonucu, çalışma alanındaki damar kayaçların çoğunlukla ada yayı ortamında oluşmuş kaik-alkali seriye ait olduğu belirlenmiştir.

II ABSTRACT Masters Thesis PETROGRAPHICAL AND PETROLOGICAL FEATURES OF THE DIKES IN THE ELAZİ? MAGMATICS Zühal ALTINTAŞ Fırat University Grodute School of Natural and Applied Sciences Departinend of Geological Engineering 1996, Page: 53 The study area is located at the surrounding of Baskil (Elazığ) and Keban -Elazığ highway's surroundings. The different units from Palaezoic to Quaternary crop out in the study area. Elazığ Magmalites thrust over Guleman-Kömürhan and İspendere Ophiolites and Hazar-Maden Complex in the south and are discordantly overlaid by Tertiary sediments (Seske, Kırkgeçit, Alibonca Formations) in the northern. But. Palaezoic aged Keban Metamorphiles in the area between Keban and Pertek thrust over Elazığ Magmalites and in the some places, Elazığ Magmalites are intrusive contact with Keban Melamorphiles. Upper (Yeteacous aged Elazığ Magmalites are represented by plulonic rocks of diorite, Quarlzdiorite, monzodiorite and tonalit, volcanic rocks of basaltic pillow lavas, lava flows, andesiles, andesitic pyroclaslics, dacile and subvolcanic roks with granitic composition which cut all of these units and volcano sedimantary rocks. Based on field observations, subvolcanic rocks with aplite and lamprophyr compositions in Elazığ Magmatiles which is the main subject of the study are products of final phase of magma. 14 samples of magmatic rocks were analysed and the evaluation of the analysis datas indicate that the subvolcanic rocks of the study area are belong to calcalealine seri e which formed in the island arc.
Petrographical nad petrological features of the dikes in the Elazığ magmatics
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering