21. YÜZYIL ÖĞRENCİLERİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM: BİLİŞSEL KOÇLUK - Akyıldız, Seçil Tümen (My University, 2019)
Globalleşmenin getirilerine ayak uydurabilmek için eğitimalanında da devrim niteliğinde değişimler olmaktadır. Rogers’ın (1951)hümanisttik psikoloji görüşü çerçevesinde öğreneni merkeze almanıngerekliliği eğitim uzmanlarınca da desteklenmektedir. Eğitim alanındakibu değişim sürecin odağında bulunan öğrencilerin gelişimlerini ve hayatboyu öğrenme durumlarını destekledikçe kalıcı çözümlere ulaşabileceğiaçıktır. Zira içinde bulunduğumuz çağın gereği olarak yapılmasıgereken, öğrencileri özerk birer birey olarak eğitim sisteminin odaknoktası haline getirmektir. Bu durumda da öğrencinin başarısının yanısıra onu bilişsel ve kişisel olarak da geliştirmek ve desteklemek için yeniuygulamalara başvurmak kaçınılmazdır. Bu noktadan hareketle eğitimalanına kazandırılabilecek yeni yaklaşımlardan birisi de öğrencilerebilişsel koçluk uygulamalarıyla destek olmaktır. Bilişsel koçluğun temelmisyonu; bilişsel kapasitesi ile hem bağımsız hem de bir topluluğunüyesi olarak yüksek performans sergileyebilen ve kendi kararlarınıkendisi alarak uygulamaya geçirecek kapasiteye sahip, özerk bireyleryetiştirmektir. Eğitim sistemindeki yenileşme hareketleri kapsamındabilişsel koçluktan faydalanmak öğrencilerin hem kendi hem debaşkalarındaki hüneri ortaya çıkarma noktasındaki gelişimleri içinönem arz etmektedir. Bu alanda yapılmış olan çalışmalar incelendiğindebilişsel koçluğun çoğunlukla öğretmenlere uygulandığı tespit edilmiş veincelenen çalışmaların öğretmenlerdeki gelişimin eğitim ortamını veöğrenciyi geliştirmesini saptamaya çalıştığı görülmüştür. Bunun yanısıra öğrenciye uygulanan çalışmaların oldukça sınırlı olduğu ortayaçıkmış olup ve bu kavramın detaylıca açıklanmasının alana katkısağlayacağı ve öğrenci bağlamında kullanım sıklığının artacağıdüşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji