EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA KROM PİKOLİNAT TAKVİYESİNİN GLUKOZ VE LİPİD METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİSİ - SARI, MEHMET AKİF (Fırat Üniveristesi, 2017)
Egzersiz uygulanan ratlarda, krom pikolinatın lipid peroksidasyon ve artan Glukoz ihtiyacı ve taşımında görevli Glukoz taşıyıcılarının düzeyleri üzerine etkileri, oksidatif stres ve biyokimya serum parametrelerinin değişimleri araştırılmıştır. Araştırma materyalini, 6 grupta (Kontrol, krom pikolinat, Egzersiz, Egzersiz+krom pikolinat, Akut Egzersiz ve Akut Egzersiz+krom pikolinat) 7 adet olmak üzere toplam 42 adet 8 haftalık yaşta erkek Wistar albino ırkı rat kullanıldı. Ratlar başlangıçta 10 m/dk hızla koşmaya başlatıldı ve kontrollü artışlarla 2 haftalık alışma süresinin sonunda 30 m/dk, %0 eğim, 30 dakika koşu protokolü uygulandı. Ratlar, diyetle krom pikolinat uygulanmaya başladıktan sonra 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere koşu testine tabi tutuldu ve son gün akut egzersiz (ratlar yoruluncaya kadar koşu bandında koşması) protokolü uygulandı. Veriler, IBM SPSS (versiyon 22) paket programında ANOVA prosedürü kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar Tukey Post Hoc testi ile analiz edildi. Veriler grup ortalamaları ve ortalamanın standart hatası (SEM) olarak verildi. Verilerde istatistiksel önemlilik, olasılık değerleri P<0.05'den küçük olan değerler için anlamlı olarak tanımlandı. Sonuç olarak, akut egzersizi oksidatif stresi artırırken, kronik egzersiz ise lipid peroksidasyon düzeyini düşürerek oksidatif stresi azaltmıştır. Bu etkisini de glukoz taşıyıcılarını regüle ederek göstermiştir. Ayrıca, radlarda krom pikolinat tüketiminin GLUT-2 ve GLUT-4 düzeylerini arttırarak etkisini göstermiştir. Bu arada kronik egzersiz ve krom pikolinat da sinerjik bir etki göstererek oksidatif stresi azalttığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, krom pikolinat, Oksidatif Stres, Glukoz Taşıyıcıları.

THE EFFECTS OF CHROMIUM PICOLINATE ON GLUCOSE AND LIPID METABOLISM IN RUNNING RATS Chromium picolinate and its effects on the level of lipid peroxidation increased need and responsible for glucose transport, changes in oxidative stress and serum biochemical parameters were investigated in exercise applied rats. In this study, 6 groups (Control group, Chromium picolinate, Exercise, Exercise + Chromium picolinate, Acute Exercise and Acute Exercise + Chromium picolinate) 7 including a total of 42 8-week-old male Wistar albino rats have been used. Rats were initially started to run 10 m / min. At the end of 2-weeks run period, 30 m / min, 0% grade, 30 minutes of jogging protocol has been applied with a controlled rise. After using Chromium picolinate dietary, rats were subjected to a 5 days per week for 6 weeks of exercise and the last day of exercise protocol (rats running in the treadmill until exhaustion) was applied. Data was assessed using ANOVA procedure on the package of IBM SPSS (version 22). Comparisons between groups were analyzed by the Tukey post hoc test. Data group average and standard error of mean (SEM) were calculated. For statistical significance, the probability values have been identified as significant for values that are less than P<0,05. Consequently, acute exercise increases oxidative stress, and reduced oxidative stress and chronic exercise reduces the level of lipid peroxidation. This effect shows glucose carrying regularly. In addition, Chromium picolinate consumption in rats showed the effect of increasing the level of GLUT-2 and GLUT-4. Meanwhile chronic exercise and Chromium picolinate showed a synergistic effect has been found to reduce oxidative stress. Keywords: Exercise, Chromium picolinate, Oxidative Stress, Glucose Transporters.
The effects of chromium picolinate on glucose and lipid metabolism in running rats
Keywords: Spor