ELAZIĞ YEREL MEDYASINDA 24 OCAK 2020 DEPREM HABERLERİNİN SÖYLEM ANALİZİ: KANAL 23 VE KANAL FIRAT ÖRNEĞİ - YAZICI, ERSİN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Medya tüm dünyada etkisiyle önemli bir konumda olmuştur. İçerisinde barındırdığı alt başlıklardan bir tanesi olan, belirli bir bölgede yayın yapan yerel medya; bölgesindeki insanların bilgi alma ihtiyacını karşılamasından dolayı ilgi toplamaktadır. Çeşitli zorluklardan geçerek günümüze ulaşan yerel medya bölgesinde yayın yapmanın dışında, bölgedeki sorunların çözümü için gerekli uğraşları verebilme yeteneğine sahiptir. İnsanoğlunun doğasında bilgi edinme ve merak etme vardır. Bu noktada haberin önemi ön plana çıkmaktadır. Meydana gelen bir olayı bireylere aktarma işlemi olan haber; içerisinde oluşturan kişinin ideolojilerine de barındırabilir. Bu bakımdan haber oluşturulurken ideolojiler yok sayılarak haber üretilmelidir. Aksi taktirde haberde tarafsızlık ilkesi göz ardı edilebilir. Bu bakımdan alıcı konumundaki bireyin haberi okurken iyi bir şekilde analiz etmesi gerekmektedir. Yapılan bu araştırma kapsamında Elazığ'da yayın yapan Kanal 23 ve Kanal Fırat Televizyonlarının ana haber bültenlerinde yer alan deprem temalı haberleri incelenmiştir. 24 Ocak 2020 tarihi ile 24 Mayıs 2020 tarihleri arasında yayınlanan haberler Teun Van Dijk'in eleştirel söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmada Kanal Fırat ve Kanal 23 televizyonlarının haberleri işleyiş yöntemlerinin aynı doğrultuda olduğu tespit edilmiştir. İncelenen haberlerde iki televizyon kanalının aynı olaylar ve aynı söylemler üzerinde durduğu görülmüştür. Her iki kanalda da spikerlerin bazen eleştirel bazen de yapıcı bir biçimde haberleri aktardığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı olayları yorumlayarak, olumlu cümleler kullanarak ve belli bir ideolojiye dayanarak izleyiciye aktarmışlardır.

The media has been in an important position with its influence all over the world. Local media broadcasting in a certain region, which is one of the sub-titles it contains; It attracts attention because it meets the information needs of the people in the region. Apart from broadcasting in the local media region, which has survived through various difficulties, it has the ability to make the necessary efforts to solve the problems in the region. It is in the nature of human beings to acquire knowledge and wonder. At this point, the importance of the news comes to the fore. News, which is the process of transferring an event to individuals; It can also contain the ideologies of the person who created it. In this respect, news should be produced by ignoring ideologies while creating news. Otherwise, the principle of impartiality may be ignored in the news. In this respect, the individual who is in the position of the receiver should analyze the news well while reading it. Within the scope of this research, earthquake-themed news in the main news bulletins of Kanal 23 and Kanal Fırat Television broadcasting in Elazig were examined. The news published between January 24, 2020 and May 24, 2020 were analyzed by Teun Van Dijk's critical discourse analysis method. In the research, it has been determined that the news processing methods of Kanal Fırat and Kanal 23 televisions are in the same direction. In the news analyzed, it was seen that the two television channels focused on the same events and the same discourses. It has been determined that the announcers in both channels convey the news in a critical and sometimes constructive manner. They also conveyed some events to the audience by interpreting them, using positive sentences and relying on a certain ideology.
Discussion analysis of 24 january 2020 earthquake news in elazig local media: The case of channel 23 and channel Fırat
Keywords: İletişim Bilimleri; Gazetecilik; Radyo-Televizyon