A questionnaire survey of clinical paratuberculosis in dairy cattle in England - Cetınkaya, Burhan; Erdogan, M. Hidayet; Morgan, L. Kneton (My University, 1998)
Oldukça geniş kapsamlı bir kesit çalışmada, İngiltere'de 3772 süt sığırı çiftçisinden posta anketi ile toplanan verilerden paratüberkülozun insidensi 1993 yılında %1.7 ve 1994 yılında ise %2.3 olarak saptandı. Vakaların çoğu dişi (%93), yerli (%72.5) ve 3-6 yaş (%54.2) arasındaki hayvanlarda bildirildi. Jersey ve Guernsey ırkları, çiftliklerin sadece %3.2' sinde hakim ırk olmalarına rağmen, tüm vakaların %40.1'i bu ırklarda bildirildi. Vakaların sadece %16.2'sinde hastalığa karşı aşılama bildirildi. Vakaların %67'si ya bir veteriner hekim ya da Veteriner Araştırma Merkezi tarafından teşhis edildi. Vakaların %47.9 'u ülkenin güney bölgesinde bildirildi.
Keywords: Etüt; İngiltere; anket; hastalık yaygınlığı; süt sığırı; sığır ırkları; paratüberküloz