DİJİTAL ÖYKÜLEMEYE DAYALI DEĞERLER EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİLERİN DEĞER KAZANIMI VE TUTUMLARINA ETKİSİ - YÜRÜK, SÜLEYMAN EREN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Teknolojinin tahmin edilemeyen yükselişiyle beraber hayatın her anı ve alanında yer işgal etmesi, çağımız öğrencilerinin ihtiyaç ve özelliklerinde önemli değişiklikler meydana getirmiş; eğitim sistemlerini de bu dönüşümlere ayak uydurmak zorunda bırakmıştır. Bu konuda birçok yeniliğin adımları atılsa da, tüm öğrenme alanlarına yetecek miktarda ve etkililikte materyal ve içerik bulmakta zorlanılmakta, üstelik var olanların da doğru ve sistemli kullanımı konusunda eksiklikler hissedilmektedir. Bu eksikliğin bariz olarak hissedildiği ve taşıdığı büyük önemin aksine yeterli teknoloji entegrasyon desteğini bulamamış eğitim alanlarından biri de değerler eğitimi etkinlikleridir. Birey, aile, çevre, ülke ve dünya çapında insanlığın kalkınması ve mutluluğu için her öğrencinin ihtiyacı olan birçok etkinliği içerisinde bulunduran bu öğrenme alanının da teknoloji ile birleştirilmesi, bu büyük açığın giderilmesi açısından elzemdir. Bu çalışmada, bir değerler eğitimi aracı olarak kullanılan hikâyelerin çağdaş formu olarak niteleyebileceğimiz dijital öyküleme yönteminin, çeşitli değişkenlere göre öğrencilerin değer kazanımları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma grubunu 2014-2015 eğitim öğretim yılı bahar döneminde, Elazığ ili Merkez ilçesinde yer alan birbirine yakın sosyo-ekonomik düzeydeki iki okuldan, toplam 265 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Nicel ve nitel boyuttaki verilerin incelendiği çalışmada, biri değerler eğitimi programı uygulayan, biri uygulamayan iki ayrı okulda, üç farklı grup üzerinde çalışılmıştır. Çalışma değerler eğitimi uygulamayan A Ortaokulu'nda 62 katılımcıyla tek gruplu ön test - son test deneysel desen; değerler eğitimi uygulayan B Ortaokulu'nda ise 203 katılımcıyla ön test - son test kontrol gruplu desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bir ay boyunca uygulama için seçilen dört değerden her hafta farklı birine yönelik olarak hazırlanan dijital öyküler deney grubu öğrencilerine izletilmiştir. Süreç sonunda öğrenci ve öğretmenlerden görüşler alınmıştır. Sonuç olarak, değerler eğitimi programı uygulayan okulda deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farka rastlanmazken, değerler eğitimi programı uygulamayan okuldaki tek grubun ön test ve son testleri arasında anlamlı farka rastlanmış; bu farkın oluşmasında da kız öğrencilerin elde ettiği puanların büyük ölçüde katkı sağladığı görülmüştür. Görüşme sorularına ise hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden dijital öykülerin değerler eğitimi ve diğer derslerde kullanımına dair yüksek düzeyde olumlu yanıtlar alınmıştır.

The unpredictibale rise in technology and the large place it occupies in our lifes, have made significant effects on the characteristics and needs of the 21st century students. These changes have also obliged educational systems to keep up with the new transformations. Although there are many things have done to accomplish this goal, the amount of the digital materials in education are still not enough for every learning area. And also the existing materials are not being used in true and systematic ways. Contrary to its great significance, one of the education areas, that could not find enough technology integration support, is values education activities. The technology integration into values education which includes many educational activites for the development and the happiness of humanity in person, family, environment, country and the world, is very important to close this large gap in daily and practical life. In this study, the effects of digital storytelling, which can be described as the contemporary form of the stories, on values education with some other variables was examined. The study was conducted during the spring term of 2014-2015 education year on 265 student participants. Both quantitative and qualitative data was collected from three groups in two socio-economically similar schools. In A Secondary School, that does not apply a values education program, one group pretest - posttest experimental design was used on 62 participants. And in B Secondary School, that applies a values education program, pretest - posttest control group experimental design was used on 203 participants. During one month, each week one of four selected values was shown to the students in experimental groups. At the end of the process the views of teachers and students were asked. As a result of the research, in B Secondary School which applies a values education program, no significant difference was found between the experimental and control group. But in A Secondary School, which does not apply a values education program, a significant difference was found between the pretest and posttest scores in favour of posttest scores. According to the analyze results, female students' contrubution to this significance was crucial. And both teachers and students commented very positively to the quantitative research questions.
The effect of digital story based values education on students' attitudes and value acquisiton
Keywords: Eğitim ve Öğretim