PROLAKTİN VE BROMOKRİPTİNİN VEKÜLA SEMİNALİS KASILMALARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İN VİTRO OLARAK İNCELENMESİ - OĞRAŞ, MEHMET SEZAİ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Veziküla seminalisler sekresyonlan ve kontraktil özellikleri ile erkek fertilitesinde önemli rol oynayan organlardır. Sempatik ve parasempatik sinir sistemi tarafından inerve edilen veziküla seminalislerin, ayrıca pürinerjik uyaranlarla da, inerve edildikleri belirlenmiştir. Hipotalamo-pitüiter-gonad ekseni üzerindeki etkisiyle prolaktin, gonadal fonksiyonu, seminal plazmayı, prostat ve veziküla seminalis fonksiyonunu, seksüel davranışı etkiler. Hiperprolaktinemi tedavisinde medikal, cerrahi, radyoterapi gibi tedavi alternatifleri vardır. Medikal tedavide en sık dopamin agonistleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, deneysel olarak prolaktin verilip hiperprolaktinemi, bromokriptin verilip hipoprolaktinemi oluşturulan ratlarda seminal veziküllerin kontraktil özellikleri araştırıldı. Çalışmada, 24 adet ortalama ağırlıkları 285 gram olan, kontrol grubu (n=8), prolaktin grubu (n=8), bromokriptin grubu (n=8) oluşturulan, Wistar Albino cinsi ratlann veziküla seminalis kesitleri kullanıldı. Ratlar dekapite edildikten sonra, mikrocerrahi tekniklerde veziküla seminalisleri çıkartıldı ve 0.5X0.2 cm'lik kesitler hazırlandı. Hazırlanan kesitler içerisinde % 95 oksijen ve % 5 karbondioksitle sürekli gazlandırılan 37°C'de Krebs solüsyonu bulunan ısı ceketli çift çeperli izole organ banyosunda 1000 miligramlık istirahat gerimi altında asılarak izometrik kasılmaları kaydedildi. Daha sonra, 10 umolar asetilkolin veya 100 mmolar KCL uygulanarak kasılmalar indüklendi. Amplütüd değeri olarak maksimum pik değer ile istirahat gerilimi arasındaki fark alındı. Prolaktin grubunda, KCL ile indüklenen amplütüd değerleri; kontrol (p< 0.05) ve bromokriptin grubuna ( p< 0.05) göre yüksek bulundu. Asetilkolin ile indüklenen gruplarda amplütüdler; prolaktin grubunda, kontrol (p<0.05) ve bromokriptin grubuna (p<0.05) göre yüksek bulundu. Hiperprolaktinemi veziküla seminalislerde düz kas kontraksiyonlannda ve tonusta artışa yol açmaktadır. Bundan dolayı hiperprolaktinemide görülen infertilite; veziküla seminalisler, genitoüriner trakttaki diğer organların düz kastonusundaki değişikliklerede bağlı olabilir. Hiperprolaktinemili hastalar, tedavi edilirken genitoüriner trakttaki düz kas tonusu dikkate alınmalıdır. Anahtar Kelimeler: Veziküla Seminalis, Prolaktin, Hyperprolaktinemi, Kontraksiyon

IN VITRO EFFECT OF PROLACTIN AND BROMOCRIPTIN ON THE SEMINAL VESICLE CONTRACTIONS 2. ABSTRACT Due to their secretions and their contractility the seminal vesicles play an important role in the male infertility. İt is determined that beside the sympatic and parasympatic nervous system the seminal vesicles are also innervated by purinergic stimuli. Prolactin effects the gonadal function, seminal plasma and the function of the prostate and the seminal vesicles. In the hyperprolactinemia therapy there are medical, surgical, radiotherapy alternatives. The most common drugs used in the medical therapy are dopamin agonists. In this study the contractility of the seminal vesicles on the rats with hyperprolactinemia after experimental application of prolactin and on rats with hyporprolactinemia after experimental application of bromocriptin, is researched. In the study, the seminal vesicle slices of 24 Wistar Albina rats with a meanweight of 285 gram, divided into control group ( n=8), prolactine group (n=8) and bromocriptine group (n=8) are used. The seminal vesicles were taken out after decapitation and 0,5X0,2 cm. slices were prepared. The slices are hanged in a jacketed organbath with Krebs solution containg % 95 oxygen, % 5 carbondi oxide with nonstop gas inflow at 37°C using microsurgery and their isometric contractions under 1000 mg resting tension were recorded. After that 10 umolar acetylcholin and 100 mmolar KCL is applied and the contractions are induced. The amplutude difference between the maximum pick and the resting tension is recorded. İn the prolactin group the amplitude levels induced with KCL recorded as higher then the control (p< 0.05) and the bromocriptine group (p< 0.05). The amplitude levels in the asetylcholin induced prolactin group are recorded as higher than the bromocriptin (p< 0.05) and the control ( p< 0.05) group.Hyperprolactinemia is providing smooth muscle contractions and an increased muscle tonus in the seminal vesicles. Because of these effects we can say that the infertility by the hyperprolactinemic patients exists due to the muscle tonus changings in the seminal vesicles and the other organs in the genitourinary tract. By the treatment of the patients with hyperprolactinemia the determination of the muscle tonus in the genitourinary tract is of big importance and should be considered carefully. Key Words: Seminal vesicle, prolactin, hyperprolactinemia, contraction. 4
In vitro effect of prolactin and bromocriptin on the seminal vesicle contractions
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology