ÇİNKO PİKOLİNAT TAKVİYESİ YAPILAN RATLARDA DÜZENLİ EGZERSİZİN YAĞ METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİSİ - ERDOĞAN, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Obezite gün geçtikçe dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Obezitenin tedavisinde en etkili yollardan biri de düzenli egzersizdir. Düzenli egzersiz ile birlikte bazı mineral ve supplement destek maddeleri de kullanılmaktadır. Bu maddelerden biri de Çinko pikolinattır. Bu noktadan hareketle; bu çalışmanın amacı; egzersiz uygulanan ratlarda çinko pikolinat takviyesinin yağ dokularında; FAS, ZAG, ATGL, GLUT-4 ve IRS1 ekspresyon düzeylerini belirlemektir. Araştırma; Fırat Üniversitesi Hayvan Deneyleri Etik Kurulu (FÜHADEK) onayı alındıktan sonra (Tarih: 30.05.2018, Toplantı: 2018/09, Karar No: 109 ve Protokol No: 2018/35) yürütüldü. Araştırmada kullanılan ratlar, Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi (FÜDAM) tarafından temin edildi. Araştırmada 6 grup oluşturuldu ve her grupta 7 adet olmak üzere toplam 42 adet 8 haftalık erkek Wistar albino türü rat kullanıldı. Araştırma grupları; I. Grup: Kontrol, II. Grup: Çinko pikolinat, III. Grup: Egzersiz, IV. Grup: Egzersiz+ Çinko pikolinat, V. Grup: Akut Egzersiz, VI. Grup: Akut Egzersiz+ Çinko pikolinat. Ratlar, diyetle çinko pikolinat (6 mg Zn/ kg) uygulanmaya başlanıldıktan sonra 6 hafta boyunca haftada 5 gün 30 dakika koşu testine tabi tutuldu ve akut egzersiz içinde son gün tükenme egzersizi uygulandı. Uygulamalar sonucunda, ratlar anestezi altında servikal dislokasyon yolu ile dekapite edilerek yağ doku örnekleri alındı. Ratlardan alınan dokular analiz edilinceye kadar derin dondurucuda (Hettich, Almanya) -80 °C'de muhafaza edildi. Muhafaza edilen örnekler Süpernatant FAS, ZAG, ATGL, GLUT-4 ve IRS1analizleri yapılmak üzere tüplere alındı ve protein konsantrasyonları Western Blot (BioRad) yöntemiyle belirlendi. Veriler IBM SPSS (versiyon 22) paket programında ANOVA prosedürü kullanılarak analiz edildi. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için Tukey Post Hoc testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık P < 0.05 olarak kabul edildi. Araştırmada sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; ATGL seviyelerinde kronik egzersiz ve çinko pikolinat takviyesine bağlı olarak artışlar gözlemlenirken, akut egzersizin ATGL seviyesini etkilemediği tespit edildi. GLUT-4 açısından; çinko pikolinat takviyesi, akut ve kronik egzersiz uygulamalarının GLUT- 4 seviyelerinde kontrol grubuna göre yükselme gösterdiği ve en fazla etkinin çinko pikolinat takviyesiyle birlikte akut egzersiz grubunda olduğu belirlendi. ZAG parametresi bakımından; egzersiz ve takviye uygulanan tüm grupların kontrol grubuna göre farklılık gösterdiği, en fazla etkinin egzersizle birlikte takviye uygulanan gruplarda olduğu tespit edildi. IRS-1 değişkeni incelendiğinde, egzersiz ve takviye uygulanan tüm grupların kontrol grubuna göre IRS-1 seviyelerinde artış olduğunu, en fazla etkinin kronik egzersiz+çinko pikolinat grubunda olduğu belirlendi. FAS parametresi bakımından, yapılan uygulamalar neticesinde kontrol grubunun diğer tüm gruplara göre FAS seviyelerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Uygulamalar neticesinde en fazla etkinin kronik egzersiz ve kronik egzersiz+çinko pikolinat gruplarında olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; araştırmada genel anlamda düzenli olarak uygulanan egzersiz ve çinko pikolinat takviyesinin glukoz metabolizmasının belirteçleri olan IRS-1 ve GLUT-4 üzerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bununla birlikte yağ metabolizmasını temsil eden FAS, ATGL ve ZAG değerleri üzerinde de benzer şekilde düzenli egzersiz ve çinko pikolinat takviyesinin önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple yağ ve glukoz metabolizması ile ilgili parametrelerde iyileşme sağlamak amacıyla düzenli egzersiz programlarıyla birlikte çinko formlarının kullanılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Çinko Pikolinat, Glukoz Taşıyıcı, Yağ Metabolizması

THE EFFECT OF REGULAR EXERCISE ON FAT METABOLISM IN ZINC PICOLINATE-SUPPLEMENTED RATS Obesity has become an increasing health problem in our country as in the world day by day. One of the most effective ways to treat obesity is regular exercise. Some minerals and supplements are also used along with regular exercise. One of these substances is Zinc picolinate. Based on this point, the aim of this study was to determine the expression levels of FAS, ZAG, ATGL, GLUT-4 and IRS1 in fatty tissues of zinc picolinate supplement in exercise-administered rats. The research was carried out after the approval of Fırat University Animal Experiments Ethics Committee (FÜHADEK) (Date: 30.05.2018, Meeting: 2018/09, Decision No: 109 and Protocol No: 2018/35). Rats used in the study were supplied by Fırat University Experimental Research Center (FÜDAM). In the study, 6 groups were formed and a total of 8-week-old male 42 Wistar albino rats were used, including 7 rats in each group. Research groups; Group I: Control, II. Group: Zinc picolinate, III. Group: Exercise, IV. Group: Exercise + Zinc picolinate, V. Group: Acute Exercise, VI. Group: Acute Exercise + Zinc picolinate. Rats were subjected to 30 minutes of jogging test for 5 days a week within 6 weeks after administration of zinc picolinate (6 mg Zn/ kg) by diet, and last day exhaustion exercise in acute exercise. As a result of applications, rats were decapitated by cervical dislocation under anesthesia and adipose tissue samples were taken. The tissues from the rats were kept at -80 °C in the deep freeze (Hettich, Germany) until they could be analyzed. The preserved samples were taken into tubes for supernatant FAS, ZAG, ATGL, GLUT-4 and IRS1 analysis and protein concentrations were determined by Western Blot (BioRad) method. The data was analyzed using the Anova procedure in the IBM SPSS (version 22) package program. Tukey Post Hoc test was used to determine the differences between the groups. Statistical significance was accepted as P <0.05. When the findings obtained in the research are evaluated; While increases in ATGL levels were observed due to chronic exercise and zinc picolinate supplementation, acute exercise did not affect ATGL levels. In terms of GLUT-4; It was determined that zinc picolinate supplement, acute and chronic exercise applications increased at GLUT-4 levels compared to the control group, and the greatest effect was in the acute exercise group with zinc picolinate supplement. In terms of ZAG parameter; It was determined that all the groups applied exercise and supplement differed from the control group, and the most effect was in the groups supplemented with exercise. When the IRS-1 variable was examined, it was determined that all groups who received exercise and supplement had an increase in IRS-1 levels compared to the control group, and the most effect was in the chronic exercise + zinc picolinate group. In terms of FAS parameter, it was observed that the control group had higher FAS levels than all other groups as a result of the practices performed. As a result of the practices, it was determined that the most effect was in the chronic exercise and chronic exercise + zinc picolinate groups. As a result, significant differences were found in IRS-1 and GLUT-4, which are markers of glucose metabolism of exercise and zinc picolinate supplement, which are administered regularly in general. Besides, regular exercise and zinc picolinate supplementation have significant effects on FAS, ATGL and ZAG values, which represent fat metabolism. For this reason, it is thought that using zinc forms together with regular exercise programs may be beneficial in order to improve the parameters related to fat and glucose metabolism. Key Words: Exercise, Zinc Picolinate, Glucose Transporters, Fat Metabolism
The effect of regular exercise on fat metabolism in zinc picolinate-supplemented rats
Keywords: Spor