Düzlem çerçevelerin elektronik tablolarla optimum boyutlandırılması - Kelesoglu, Omer; Aksoy, U. Teoman (My University, 2003)
Bu çalışmada, çerçeve sistemlerin optimizasyonunu elektronik tablolarla gerçekleştiren bir algoritma geliştirilmiştir. Çerçevenin, çubuk kuvvetleri ve düğüm noktası deplasmanları düzlem çerçeve paket programı ile hesaplanarak Ms-Excel ortamına aktarılmıştır. Algoritmanın temeli, elektronik tabloların etkileşimli hesaplama yeteneklerine dayanmaktadır. Optimizasyon işleminde, elektronik tablo paket programları içerisinde yerleşik olarak bulunan genel amaçlı optimizasyon makrosundan yararlanılmıştır. Soyutlandırma probleminin formülasyonunda deplasman, gerilme, atalet momenti ve minimum alan sınırlayıcıları gözönüne alınmıştır. Geliştirilen algoritmanın uygulanabilirliği, çözülen sayısal örneklerle gösterilmiştir. Elektronik tabloları kullanarak elde edilen optimum boyutlandırma sonuçları, klasik optimizasyon yöntemi çözümleriyle karşılaştırılmıştır.
Keywords: Mimarlık; Matematik; İnşaat Mühendisliği