İngilizce Öğretmenliğine Kaynaklık Eden Dil Programlarında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Sınıf İçi İşlevsel Öğretmen Konuşmasına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi - Tuncer, Murat; Uluğ, Hikmet (Murat TUNCER, 2021)
Bu araştırmada Talim Terbiye Kuruluna göre İngilizce Öğretmeni olarak istihdam edilebilecek bazı bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin işlevsel öğretmen konuşmasına yönelik görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırma tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırma kapsamında Kırıkkale, Bayburt ve Gazi üniversitelerinde öğrenim gören 191 üniversite öğrencisinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada üç boyut ve kırk maddeden oluşan İşlevsel Öğretmen Konuşması Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin bu araştırmadaki Cronbach Alpha katsayısı .95 bulunmuştur. Araştırmaya göre cinsiyet ve öğrenim görülen yüksek öğretim programı işlevsel öğretmen konuşması üzerinde etkili olabilecek bağımsız değişkenlerdir. Öğrenim görülen sınıf ise anlamlı fark yaratacak bir değişken değildir. Öğretmen konuşmasının özellikle ülkemizde yeterince ele alınmadığı alanyazında görülmüştür. Bu sebeple öğretmen konuşması ve bunu etkileyen diğer bağımsız değişkenler ile başka çalışmalar alanyazına kazandırılabilir. Son olarak öğretmen konuşmasını daha etkin hale getirmek ve sınıf içinde öğretmen konuşmasını etkileyen öğretmen ve öğrenci kaynaklı problemleri açığa çıkarmak için İngilizce eğitmenleri ve İngilizce bölümü öğrencileri ile yeni çalışmalar yapılabilir.
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar