EŞ-ŞUUBIYYE VE TE'SÎRUHÂ ALÂ'L-AKÎDETI'L-FIRAKI'L-İSLÂMIYYE - QADER, SALEEM JALAL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırmada Halkçılık tarifi, nasıl ortaya çıktığı ve Halkçılık taleplerinin aşamaları , başından beri araplar ve diğer kavimler arasında istenen uzlaşıdan bahsettim. Özellikle fars halkını ele aldım. Daha sonra kavmiyetçiliğin ortaya çıkmasına sebebiyet veren iktisadi, ictimai siyasi ve dini sebeplere işaret ettim. Diğer bir yönden devlet adamlarının ve yöneticilerin rolünün ne olduğu, diğer bir yandan kavmiyetçilerin islami sulta, firka ve mezheplere tabi okulların ortaya çıkmasındaki etkisini ele aldım. Bunların Kur'an'ı Kerim'in âyetlerini ve hadisleri batıni yorumlarına dayanarak yorumlamaları sonucu Halkçılık bu firkaların akidesi ve nübüvvet inancı üzerinde ne ölçüde etkili olduğu ele alınmıştır. Birçok nassı te'villeri kıyassız olup alimlerin itimad ettiği kurallardan yoksundur. Bunlar ''Her zahirin bir batını var''derler. Bu araştırma çerçevesinde günümüzde var olan kavmiyetçilik ve ortada olan bu durumla nasıl muamelede bulunulacağından bahsettim. Kendi devrinde diğerlerine hürmet, şeref ve akide bakımından müslüman olsun veya olmasın zorluklar yaşatan aşırı taasup olmadan, nasıl muamelede bulunulacağından bahsettim. Anahtar Kelimeler: Halkçılık, proletarya, sapkınlık, akide, Abbasid, Emeviler, Şia

In this research we talked about the definition of cosmopolitanism and the way they have developed and the stages they have asked for the equality between the Arabs and the other nations ,especially the Persians and the we pointed out the reasons for the development of the cosmopolitanism politically and economically and religiously and the roles of politics and the leaders in one hand and the other cosmopolitanism on the other hand for the establishment of schools belonging to those authorities, groups and Islamic sects and the impact extension of the cosmopolitanism on the beliefs of those teams in Theology and Prophecies by questioning the Koran by their Tafseers esoteric meanings of the verses and the hadith, and their interpretation of many of the texts without any measure and the laws of the interpretation adopted by the scientists. And they said that there is esoteric for every apparent. So in this research I talked about the cosmopolitanism in this era and how to deal with this phenomenon and how to deal with others without any excessive racism which hurt the dignity and honor of the others and their beliefs, whether they are Muslims or not Keywords: Populism, proletariat, heresy, creed, Abbasid, Umayyad,Shi'a.
Şuubiye ve İslam fırkalarının inançlarına etkisi
Keywords: Sosyoloji; Tarih; Din