İLKÖĞRETİM OKULLARINDA BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN DENETİMİNDE KULLANILMAKTA OLAN TEFTİŞ FORMUNUN İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİ VE BRANŞ ÖĞRETMENLERİNCE DEĞERLENDİRİLMESİ - SARIYAR, YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu bölümde araştırmaya ilişkin bir özet, ulaşılan sonuçlar ve bu sonuçlara dayalı olarak geliştirilen öneriler yer almaktadır. Özet Ders denetimi süreci sadece var olan durumu tesbit etmek anlamına gelmemelidir. Denetimin temel işgörüsü, kurum amaçlarını gerçekleştirmek üzere çaba harcayan personelin çalışmalarındaki eksik ve geliştirilmesi zorunlu görülen davranışların tesbit edilmesi yanısıra, bunların yerinde ve zamanında giderilmesi yollarının aranması ve uygulanmasıdır. Böylece öğrencilerin yetişmesinden sorumlu olanlar aldıkları dönütlerle hem kendilerini hemde öğretme öğrenme sürecini daha iyi noktalara götürebilirler. Araştırmanın konusu, "ilköğretim Okullarında Branş Öğretmenlerinin denetiminde kullanılmakta olan teftiş formunun ilköğretim Müfettişleri ve Branş Öğretmenlerince değerlendirilmesi" dir. Araştırmanın genel amacı ise, M. E. Bakanlığınca geliştirilen mevcut teftiş formu, resmi ve özel öğretim kurumlarında güvenli anaokulu, anasınıfı, eğitilebilir körler ve sağırlar okulu, sınıf ve branş öğretmenlerinin teftişinde kullanılmaktadır. Bu teftiş formunun her düzey öğretmene uygulanmasında bazı sorunlar olabileceği gözönüne alınarak bu araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.68 1- İlköğretim Kurumlarında branş öğretmenlerinin denetiminde kullanılan teftiş formunu, İlköğretim Müfettişleri yeterli görmektemidir? 2- ilköğretim Kurumlarında Branş Öğretmenlerinin denetiminde kullanılan teftiş formunu Branş Öğretmenleri yeterli görmektemidir? 3- Mevcut teftiş formu, Branş Öğretmeninin mesleki gelişimine imkan sağlayacak nitelikte mi? 4- Bakanlıkça geliştirilen mevcut öğretmen teftiş formuna alternatif olarak geliştirilmeye çalışılan ve sadece Branş Öğretmenlerinin teftişinde kullanılması düşünülen ve yeni geliştirilen teftiş formunu ilköğretim Müfettişleri ve Branş Öğretmenleri hangi derecede gerekli görmektedirler? 5- İlköğretim Müfettişleri ve Branş Öğretmenlerinin, Branş öğretenlerinin denetiminde kullanılacak teftiş formunda yer alması gereken temel ölçütlerle ilgili görüşleri, önerileri nelerdir? Araştırmanın evrenini 1996-1997 öğretim yılında Elazığ ve Malatya M. E. Müdürlüklerinde görev yapan İlköğretim Müfettişleinin tamamı (97), ve bu illerdeki merkez ilköğretim okulları ile bağımsız okullarda görev yapan Branş Öğretmenlerinin bir bölümünün (150) görüşleri oluşturmaktadır. Araştırmanın evreni örneklem olarak kabul eilmiştir.,, A, Bilgi toplamak amacı ile geliştirilen anket 3 bölüm ve biri açık uçlu olmak üzere toplam 52 sorudan oluşan anket kullanılmıştır. İlköğretim Müfettişleri ve ilköğretim okullarında görev yapan branş öğretmenleri ile yapılan toplantılar sonucu oluşan bilgiler, ilgili program ve mevzuat incelemesi sonucu taslak anket hazırlanmıştır. Anket taslağı uzman görüşleri alındıktan sonra geliştirilmiştir.3 bölümden oluşan anketin birinci bölümünde kişisel bilgileri içeren\ 6 soru, ikinci bölümde Bakanlıkça geliştirilen mevcut öğretmen teftiş formuna ilişkin 10 şpfTü^;-',; - üçüncü bölümde alternatif olarak önerilen Branş Öğretmeni teftiş formuna ilişkin 27 soru ve birde açık uçlu soru yer almaktadır.. Deneklerin görüşlere katılım derecelerine ilişkin bölümler için Hiç Gerekli Değil, Az Gerekli, Karasızım, Orta Derecede Gerekli, Kesinlikle Gerkeli şeklinde likert tipi beşli dereceleme ölçeği ile belirlenmeye çalışılmıştır. Hiç Gerekli Değil (1), Az Gerekli (2), Karasızım (3), Orta Derecede Gerekli (4), Kesinlikle Gerekli (5) puan üzerinden değerlendirilmiştir. Anketin uygulanması ile elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak gerekli istatistiksel çözümlemeler yapılmıştır. Bu çözümlemelerde kişisel bilgiler bölümünün frekans ve yüzdeleri diğer bölümlerin aritmetik ortalamaları alınmıştır. Müfettiş ve branş öğretmenlerinin görüşleri arasında anlamlı görüş ayrılığının olup olmadığını belirlemek için (t) testi tekniği uygulanmıştır. Sonuçlar, amaçlara cevap verebilecek şekilde tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar kısaca! aşağıdaki şekilde özetlenebilir. İlköğretim Müfettişleri ve Branş Öğretmenlerinin uygulanmakta olan M.E.B. teftiş formunda yer alan 18 maddeye ilişkin görüşlerinin aritmetik ortalamalarına bakıldığında 9 maddede ortalamalar arasında.05 düzeyinde anlamlı farklılık göze çarpmaktadır.M.E. Bakanlığı teftiş formunda yer alan 18 maddenin geri kalan 9 maddesinde ise Müfettişler ve Branş Öğretmenlerinin gerekli görme dereceleri eşit düzeyde olduklarından aralarında.05 düzeyinde anlamlı görüş ayrılığı belirlenmemiştir. M. E. Bakanlığı teftiş formuna alternatif olarak geliştirilmeye çalışılan ve önerilen yeni teftiş formunda yer alan 27 maddenin gözle görülür bir maddesinde Müfettişler ve Branş Öğretmenleri arasında ortalama açısından.05 düzeyinde farklı görüş ayrılığı belirlenmiştir. Önerilen teftiş formunda yer alan 27 maddenin geri kalan 26 maddesinde ise Müfettişler ve Branş Öğretmenlerinin gerekli görme dereceleri eşit düzeyde olduklarından aralarında.05 düzeyinde anlamlı görüş ayrılığı belirlenmemiştir..,t U ! '%

The subject of research is the evaluation of the investigation form wich is used for checking branch 's teacher by primary inspectors and branch's teachers. The general aim of research ;The inspection form developed by national education ministery is used to inspect the branch teachers, primary school teachers.teachers of nursery.the teachers of visually and audial handicapped people who Work at the official schools or the private schools, there are some problems to practise this form to the teachers of each level, because the dimention of each teacher is different. it"s suggested that the new inspection forms need devaloping. Both the form of education ministery and the new form.which is tried to developed;suggested;Thought to be used inspect the branch teachers.is practiced totaly 97 primary education inspectors and 150 branch teachers by means of guiry in Elazığ and Malatya. Suggested form after guiry.appropriate to the form of education ministery. According to the results of the guiry.this form "Branch Tearchers Inspect Form" is suggested. ?*»
The Subject of research is the evaluation of the investigation form wich is used for checking branch's teacher by primary inspectors and branch's teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training