Bir Buzağıda Hamartom Nedeniyle Dış Kulak Yolu Obstrüksiyonu ve Tedavisi - Durmuş, Ali Said; Eröksüz, Yesari; Çakır, Sema; İncili, Canan Akdeniz (My University, 2016)
Bu çalışmada 3.5 aylık dişi Montofon buzağıda kulak kepçesinde bilateral hamartom olgusu tanımlandı. Her ikikulak kepçesinin iç yüzünde, çizgisel tarzda tümör benzeri kitleler dış kulak yolunu tıkamaktaydı. Buna ek olarak, söz konusu oluşumların dış kulak deliğinin içine doğru lokalize olduğu gözlendi. Bölgesel olarak herhangi patolojik bir akıntı ve enfeksiyonbelirtisi saptanmadı. Hinz yöntemi ile dış kulak yolu açıldı. Operasyon sırasında, tümöral kitleler tamamen ortadan kaldırılamadı ve bunun dış kulak kepçesinin total ekstirpasyonu ile mümkün olacağı tespit edildi. Buzağı sahibinin isteği ile daha ileri operatif müdahale yapılmadı. Biyopsi örneklerinin mikroskobik muayenesinde subkutisteki kıl foliküllerinin ve ter bezlerinin atrofik görünümde olduğu, dermiste aşırı miktardaki kollagen dokunun varlığı ve bunun dermiste nodül oluşturduğu ve ayrıca bu alanlarda kollagen ipliklerinin normale göre daha ince ve düzensiz bir yapıda olduğu dikkati çekti. Epidermis hafif şekilde kabartı oluşturmuştu. İğsi şekilli hücrelerin kollagen ipliklerin arasına gömülmüş olduğu ve yer yer kanamalara ve adipöz dokuya rastlandı.Kulak kanalı delikleri cerrahi müdahale sonrası sonra 3 ay boyunca normal kanal açıklığını muhafaza etmiştir. Bu süreçte, tümör kitlesinin büyüklüğünde bir artış gözlenmedi ve hayvan normal bir yaşamına devam etti.Bu olgu sunumunda buzağılarda daha önce rapor edilmeyen bilateral dış kulak kepçesi hamartomunun tanımlandığı ve literatüre katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik; Anatomi ve Morfoloji