Nimodipin ve prednizolonun travmatik fasiyalsinir hasarı üzerine etkisi - Dölen, Tolga; Kaygusuz, İrfan; Akpolat, Nusret; Alpay, Hayrettin Cengiz; Keleş, Erol; Karlıdag, Turgut; Yüksel, Koray (My University, 2017)
Amaç: Çalışmanın amacı klempleme ile periferik fasiyal paralizi oluşturulmuş hayvan modelinde nimodipin ve prednizolon tedavisininhistopatolojik etkisini araştırmaktır. Yöntem:Bukkal sinir dalları klemplenerek fasiyal sinir felci oluşturulmuş 28 Yeni Zelanda orijinli tavşan, yedişerlik 4 gruba ayrıldı veher bir gruba 21 gün boyunca nimodipin, metilprednizolon ve nimodipin-metilprednizolon kombinasyonu uygulandı. Tedavi sonrasındahasarlı nöral dokular histopatolojik olarak perinöral fibrozis, kollajendejenerasyonu, aksonal dejenerasyon, miyelin dejenerasyonu,Schwann hücre proliferasyonu, normal miyelin yapısı ve ödem açısından incelendi. Gruplar birbirleriyle ve kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bulgular:Kollajen liflerde artış, miyelin dejenerasyonu, aksonal dejenerasyon ve miyelin yapısı açısından nimodipin grubu ile kontrolgrubu arasında; nimodipin grubu ile metilprednizolon grubu arasındave nimodipin grubu ile nimodipin-metilprednizolon kombinasyongrubu arasında ise ödem oluşumu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlendi (p<0.05). Metilprednizolon grubu ile kontrolgrubu arasında kollajen liflerde artış, miyelin dejenerasyonu, aksonaldejenerasyon ve ödem, nimodipin-metilprednizolon kombinasyonuile kontrol grubu arasında da kollajen liflerde artış, miyelin dejenerasyonu, aksonal dejenerasyon ve normal miyelin yapısı ve ödem açısından istatistiksel açıdan anlamlı veriler saptandı (p<0.05). Sonuç:Hem nimodipin hem de metilprednizolon sinir bütünlüğükorunmuş travmatik sinir paralizisi üzerine olumlu etkilere sahiptir.Ancak nimodipinin metilprednizolona göre daha avantajlı olduğu ileri sürülemez.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Rehabilitasyon; Nörolojik Bilimler; Kulak; Burun; Boğaz