VAN YÖRESİNDEKİ VOLKANİK TÜFÜN BETON MUKAVEMETİNE ETKİSİ VE TAŞIYICI HAFİF BETON AGREGASI OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ARICI, ERDİNÇ (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi VAN YÖRESİNDEKİ VOLKANİK TÜFÜN BETON MUKAVEMETİNE ETKİSİ VE TAŞIYICI HAFİF BETON AGREGASI OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Erdinç ARICI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 59 Bu çalışmada, Van yöresindeki tüfiin beton agregası olarak kullanılabilirliği, basınç dayanımına etkisi ve taşıyıcı hafif betonda kullanılabilirliği konulan incelenmiştir. Çalışmamızda önce volkanik tüfün beton agregası olarak kullanılabilirliği araştırılmış ve gerekli laboratuvar deneyleri yapılmıştır. Deneyler sonunda volkanik tüfiin beton agregası olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır. Beton mukavemetine etkisi incelenirken deneyler iki ayrı grup halinde yapılmıştır. İlk çalışmada karışımdaki agrega hacmi sabit tutulmuş ve tüf, karışımdaki agrega ile değişik oranlarda yer değiştirilerek deneylere tabii tutulmuştur. Sonuçta basınç dayanımında %10'luk artış sağlanmıştır.II Çalışmaların son aşamasında taşıyıcı hafif beton elde edebilmek için deneyler yapılmıştır. Deneylerde TS 802 ve TS 25 1 1 kullanılmıştır ve her ikisinde de agrega hacmi sabit tutulmuştur. Deneyler sonucunda olumlu değerler elde edilmiştir. TS 802'ye göre yapılan karışım hesaplamasında agrega tüf ile değişik oranlarda yer değiştirilmiş ve sonuçta BS14-BS16 dayanım sınıfları arasında betonlar üretilmiştir. TS 251 l'e göre yapılırken ise farklı numunelerde 0-4 ve 4-16 mm'lik rufun tamamı normal agrega ile yer değiştirilmiştir. Bunların sonucunda 4-16 mm'lik tüf normal agrega ile yer değiştirildiğinde oluşturulan karışımdan taşıyıcı hafif beton elde edilmiştir. Bulunan sonuçlar tablolar ve şekiller halinde çalışmamızda sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Tüf, Taşıyıcı hafif beton.

Ill SUMMARY Masters Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECT OF THE VOLCANIC TUFF IN VAN REGION AND OF ITS USABELTY AS LIGHTWEIGHT CONCRETE AGGREGATE ERDİNÇ ARICI Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 1997, Page: 77 In this study, the usubility of the tuff in Van region as concrete aggregate and its effects on the compression strength of concrete were investigated. In our study, the us of volcanic tuff as concrete aggregate has been perviously investigated and for this purpose, necesaryluboratory experiments have been made. The experimental results showed that volcanic tuff would be used as a concrete aggregate. In the investigation of the usability of the tuff as concrete aggregate was kept constant and the tuff was replaced with aggregate in various amounts. As a result, as increase of 10 percent was obtained in the second group, the tuff eliminated, with a sieveIV of 90 um. This tuff was replaced with the concrete in the mixture in various amounts and the compression strength of the concrete prepareted was measured. The compression strenght of the concrete was understood to have increased about 15 percent. In the last stage of the study, the experiments were done the obtain light concrete, according to TS 802 and TS 2511. The aggregate volume was kept costant. In the mixture calculations done according to TS 802, tuff was replaced with aggregate in various rates and as a result the concretes having strength groups between BS14-BS16 was obtained. In the experiments done TS 2511, the tuff 0-4 and 4-16 mm. were replaced with normal aggregate compelety. Consequently, structural lightweight aggregate concrete was obtained from the tuff of 4-16 mm. replaced with normal aggregate. The results obtained were presented as tables and graphics in the study. KEY WORDS : Tuff, Structural Lightweight Aggregate Concrete
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering