6. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Şiirlerin Estetik Unsurlar Açısından İncelenmesi - Demirel, Şener; Kökçü, Yelda (My University, 2019)
Genel anlamıyla “güzellik bilimi” olarak datanımlanan estetik, hem sanatı hem de doğadakigüzelliği, güzelin içsel yaşanışını ve bu içseldurumla sanat eserinin yapılışını inceleyen birkavram olarak tanımlanabilir. Bu tanımda önplana çıkan sanat-estetik ilişkisi, aynı zamandasanat eserinin değerlendirilmesinde başvurulacaktemel ölçütlerin başında gelen estetik kavramınıön plana çıkarmaktadır. Estetik ile ilişkili olansanat ise bireyleri estetik / güzellik biliminegötürmektedir. Sanat, geçmişten bugüne kadarkendi içinde farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Sözkonusu sınıflandırmalar içinde en yaygınıedebiyat (şiir, öykü, roman vb.), görsel sanatlar(resim, heykel, mimari vb.) sahne sanatları(tiyatro, dans vb.) ve müzik şeklindedir.Estetik inceleme, şiir incelemelerinden olupşiirin “nazım birimi, nazım biçimi, vezin, kafiye,redif, tekrarlar, paralel söyleyişler, cümle yapısı,imge, alışılmamış bağdaştırmalar, edebî sanatlar”açısından incelenmesini içerir. Bu çalışmada 6.Sınıf Türkçe ders kitabında yer alan şiirlerinestetik unsurlar bakımından incelenmesiamaçlanmıştır. Tarama deseninde gerçekleştirilenaraştırmada şiirler; nazım birimi, nazım biçimi,ölçü, kafiye, redif, imge ve edebî sanatlar gibiunsurlar açısından incelenecek, elde edilensonuçlar tablolar ile sunulmuştur. Elde edilenveriler sonucunda, Türkçe ders kitabında yer alanşiirlerin estetik unsurlar açısından zengin biriçeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri