ÇOCUKLUK ÇAĞI EPİLEPSİLERİNDE KALP HIZI DEĞİŞKENLİĞİ - KARABULUT, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2014)
Kalp hızı değişkenliği (KHD), kalbin otonomik fonksiyon durumunu değerlendirmede kullanılan noninvaziv bir yöntemdir. Epilepsi hastalarında azalmış KHD, epilepsi ile ilişkili ölümlerin en yaygın nedeni olan ani beklenmeyen ölümün (SUDEP) patofizyolojisinde majör rol oynayabilir. Bu prospektif çalışmanın amacı, epilepsili çocuklarda kalp hızı değişkenliğini değerlendirmekdi. Yaş ortalamaları 9.15 ± 4.60 yıl olan 61 epileptik çocuk ve yaş ortalamaları 9.78 ± 4.05 yıl olan 53 sağlıklı çocuk, çalışmaya dahil edildi. Çalışmadaki tüm olgular, KHD için 24 saatlik Holter görüntüleme, elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi (EKO) ile değerlendirildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında epilepsi hasta grubunda, EKG ve EKO parametrelerinde kısalma fraksiyonu dışında anlamlı farklılık saptanmadı. Hasta grubunda, zaman bağımlı (SDNN, SDNN index, SDANN, RMSSD, and pNN50) ve frekans bağımlı (LF, HF, VLF) parametrelerin tamamında anlamlı bir azalma saptandı. Patolojik EEG'li hastalarda, SDNN, SDNN index, SDANN index, LF ve VLF değerlerinde normal EEG'li hastalar ile karşılaştırıldığında anlamlı bir baskılanma tespit edildi. Monoterapi rejimi uygulanan hastalar ile karşılaştırıldığında politerapi rejim uygulanan hastalarda, SDNN, SDNN index, SDANN index, RMSSD, LF, HF ve VLF değerlerinde anlamlı bir azalma vardı. Refrakter epilepsili hastalarda SDNN ve SDANN index, iyi kontrollü epilepsili hastaların değerleri ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak baskılanmıştı. Bu çalışmanın verileri, epilepsi hastalarında baskılanmış KHD'nin politerapi, refrakter epilepsi ve patolojik EEG ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Azalmış parasempatik tonüs ile ilişkili olan bu artmış sempatik aktivite, epilepsili çocuklarda ventriküler taşiaritmilerin gelişiminde anahtar bir rol oynayabilir ve epilepsili çocuklarda SUDEP'in altında yatan mekanizmayı açıklayabilir. Noninvaziv bir yöntem olan KHD, politerapi rejimi uygulanan refrakter epilepsili hastalarda olası fatal kardiyak aritmi riskini değerlendirmek için kullanılabilir.

Heart rate variability (HRV) is a noninvasive method used to assess the status of autonomic function of heart. Reduced HRV in epilepsy patients may play a major role in the pathophysiology of sudden unexpected death (SUDEP) that is the commonest cause of death related to epilepsy. The goal of this prospective study was to evaluate heart rate variability in children with epilepsy. 61 epileptic children with average age = 9.15 ± 4.60 years and 53 healthy children with average age = 9.78 ± 4.05 years were included in the study. All subjects in the study were assessed by 24h Holter monitoring for HRV, electrocardiography (ECG) and echocardiography (ECO). In the epilepsy patient group compared to controls was not determined a significant difference in parameters of ECG and ECO except for shortening fraction. In the patient group was determined a significant reduction in all of the time domain (SDNN, SDNN index, SDANN, RMSSD, and pNN50) and frequency domain (LF, HF, VLF) parameters. In the patients with pathological, EEG, SDNN, SDNN index, SDANN index, LF and VLF values were detected a significant suppression when compared with patients with normal EEG. There was a significant reduction in SDNN, SDNN index, SDANN index, RMSSD, LF, HF and VLF values in the patients underwent polytherapy regimen when compared to patients underwent monotherapy regimen. In patients with refractory epilepsy, SDNN and SDANN index were significantly suppressed when compared with the values of patients with well-controlled epilepsy. The data of this study showed that suppressed HRV in the patients with epilepsy was assosiated with polytherapy, refractory epilepsy and pathological EEG. This increased sympathetic activity in association with a decreased parasympathetic tone may play a key role in the development of ventricular tachyarrhythmias in children with epilepsy and may explain the mechanism underlying SUDEP in children with epilepsy. HRV which is a noninvasive method could used to evaluate the risk of the possible fatal cardiac arrhythmia in patients with refractory epilepsy underwent polytherapy regimen.
Heart rate vari?abi?li?ty i?n chi?ldhood epi?lepsi?
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları