İyonizan radyasyonun radyoloji çalışanlarının bağışıklık düzeyleri ve kan biyokimyası üzerine etkileri - Serhatlıoğlu, Selami; Ozan, A. Tevfik; Gürsu, Ferit; Gödekmerdan, Ahmet; Ayar, Ahmet; Oğur, Erkin (My University, 2004)
AMAÇ Mesleki olarak iyonizan radyasyona uzun süre maruz kalan radyoloji çalışanlarında, uzun süreli düşük doz iyonizan radyasyonun, kan biyokimyası ve immünite düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM Radyodiagnostik Anabilim Dalı personelinden, yaşları 21-57 (30.06±7.02) arasında değişen 25’i (%49.1) kadın ve 26’sı (%50.9) erkek toplam 51 radyoloji çalışanı çalışma kapsamına alındı. Kontrol grubu, herhangi bir şekilde radyasyona maruz kalmamış sigara kullanmayan sağlıklı, yaşları 20-60 (31.5±5.75) arasında değişen 19’u (%47.5) kadın ve 21’i (%52.5) erkek 40 kişiden oluşturuldu. Radyoloji çalışanları ve kontrol grubundaki kişilerin her birinden usulüne göre alınan venöz kan örneklerinden immünolojik ve biyokimyasal analizler yapıldı.BULGULAR Radyoloji çalışanlarında CD4+ T lenfosit oranının, serum total IgA, IgG, IgM düzeyleri ile C3, C4 düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu, serum trigliserit düzeyleri ve serum paraoksonaz aktivitesinin yükselmiş olduğu saptandı (p<0.05).SONUÇ İyonize radyasyona uzun dönem maruz kalan radyoloji çalışanlarında CD4+ T lenfositleri, total immünglobulinler (IgA, IgG, IgM), C3 ve C4’ün azaldığı, biyokimyasal olarak serum trigliserit düzeyleri ve serum paraoksonaz aktivitesinin anlamlı şekilde yükselmiş olduğu saptandı. Sigara içen radyoloji çalışanlarında IgA ve IgM düzeylerinin sigara içmeyenlere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı (p<0.05). Radyoloji çalışanlarında, etkilendikleri absorbe doza paralel ağırlıkta yan etkiler oluşacağından dolayı, bu kişilerin radyasyondan korunmaya olabildiğince dikkat etmelerinin yanında periyodik olarak, immün fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve kan biyokimyası yönünden periyodik olarak izlenmelerinin önemli olacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Tıbbi personel; Radyasyon; iyonize; Bağışıklık; CD4-pozitif T-lenfositler