ELAZIĞ VE YÖRESİNDEKİ KADINLARDA GENİTAL CHLAMYDİAL ENFEKSİYONLARIN DAĞILIMI - EKİNGEN, MEHMET C. (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu çalışma E|azığ yöresinde genital chlamydial enfeksiyon prevelansını ve infertilite üzerine olan etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, ülkemizdeki genital chlamydial enfeksiyon dağılımının belirlenmesine yardımcı olması düşünülmektedir. Çalışma, Ocak 1994 ile Ekim 1994 tarihleri arasında yapıldı. F. Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın-Doğum Polikliği'nde infertilite ve mukopürülan servisit şikayetleriyle başvuran 230 hasta ile Elazığ pavyonlarında çalışan 108 konsomatris çalışmaya dahil edildi. Toplam 338 örnekten alınan endoservikal ve tubal örnekler Clearview Chlamydial test yöntemi ile chlamydia trachomatis antijeni yönünden araştırılmıştır. İnfertil kadınlarda chlamydia trachomatis antijeni saptanmazken, konsomatrislerin 15 ( %13.8)' inde, mukopürülan servisit tanısı konulan kadınların ise 3(%3.7)'ünde chlamydia trachomatis antijeni saptanmıştır. Büyük kentlerde genital chlamydial enfeksiyonlar üzerine yapılan çalışmalarda bu çalışmaya kıyasla yüksek oranlarda enfeksiyon saptanmıştır. Bu farklılık çeşitli nedenlerden kaynaklanmış olabilir. Bu nedenlerin en göze çarpanları cinsel yaşam tarzları, ahlaki, dinsel veya kültürel anlayışlarla ilgilidir. Yine yöremiz konsomatrislerinde yüksek enfeksiyon oranlan bulunması, hastalığın doğrudan cinsel temasla geçişli olduğu tezini desteklemektedir. 28
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology