İLKÖĞRETİM 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİNİN DEPREM BİLİNCİ GELİŞTİRMEDEKİ ROLÜNE DAİR ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - ÇAKAR, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu araştırmanın amacı ?Sosyal Bilgiler Dersinin Deprem Bilinci Oluşturmadaki Rolünü Ortaya Koymaktır.? Bu genel amaca ulaşmak için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.1.Öğretmenlerin cinsiyetleri ile Sosyal Bilgiler dersinin deprem bilinci oluşturmadaki rolüne dair görüşleri arasında bir ilişki var mıdır?2.Öğretmenlerin hizmet yılları ile Sosyal Bilgiler dersinin deprem bilinci oluşturmadaki rolüne dair görüşleri arasında bir ilişki var mıdır?3.Öğretmenlerin mezun oldukları okul türü ile Sosyal Bilgiler dersinin deprem bilinci oluşturmadaki rolüne dair görüşleri arasında bir ilişki var mıdır?Araştırma, 2007-2008 öğretim yılında Elazığ İl merkezinde bulanan ilköğretim okullarında görev yapan 141 beşinci sınıf öğretmenin görüşleri doğrultusunda yapılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre katılımcılar öğretmenlerin Sosyal Bilgiler dersinin öğrencilere; insan hayatını devam ettirmek için nelere ihtiyaç duyulduğunu, deprem anında gerekli ve gereksiz malzemelerin neler olduğunu, acil durumlarda neler yapılması gerektiğini, sınıf tahliye çantasının nasıl oluşturulması gerektiğini, deprem öncesinde, deprem sırasında, deprem sonrasında neler yapılması gerektiğini, artçı depremlerin unutulmaması gerektiğini, bina tahliye işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini, tahliye esnasında ne tür tehlikelerle karşılaşılabileceğini öğretmede etkili bulduklarını ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra öğretmenler Sosyal Bilgiler ders kitabını deprem bilinci geliştirmede yeterli bulurken, öğrenci çalışma kitabını, öğretmen kılavuz kitabını deprem bilinci geliştirmede kısmen yeterli bulmuşlardır. Öğretmenlerin sosyal bilgiler ders içeriğinin, sosyal bilgiler dersinde yer alan etkinliklerin deprem bilinci kazandırmaya yeterli buldukları, ayrıca sosyal bilgiler dersinde yer alan etkinliklerin ve sosyal bilgiler kitabında yer alan deprem konunsun öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun buldukları tespit edilmiştir.Bu çalışmadan elde edilen sonuçların ışığında genel bir değerlendirme yapılacak olursa Sosyal Bilgiler dersi deprem bilinci geliştirme konusunda öğretmen görüşleri açısından başarılıdır.

The purpose of this research is ?to illustrate the role of Social Sciences to create Earthquake Consciousness?. To achieve this main purpose these questions are tried to be answered:1)Is there a relationship between the sexes of the children and their opinions on therole of Social Sciences course to create earthquake consciousness?2)Is there a relationship between the teachers? years of experience and their opinionson the role of Social Sciences course to create earthquake consciousness?3)Is there a relationship between the colleges from which the teachers graduated andtheir opinions on the role of Social Sciences course to create earthquake consciousness?This research is performed among the 141 5th grade teachers in the primary schools located in central Elazığ in 2007-2008 educational year.According to the data achieved by the research, attendants stated that they find the teachers successful as they teach their students what is necessary to survive, what the relevant and irrelevant equipments are at the moment of the earthquake, what is to be done in emergency, how to operate the evacuation of the classes, what is to be done before, during and after the earthquake, how to operate evacuation of the building, what kind of dangers they can face during the evacuation and that the aftershocks should not be forgotten.Besides while finding the Social Sciences course book sufficient enough, the teachers find the student workbook and the guide book partly insufficient. It is observed that the teachers are of the opinion that the curriculum of the Social Sciences course and the activities included in the course are sufficient to achieve earthquake consciousness. Moreover it is also observed that the activities included in the Social Sciences course and the information given on the earthquake consciousness are suitable for the developmental features of the students.If it is needed to make a general evaluation, under the light of the information got after this study, on the aspect of the teachers? opinion Social Sciences course is successful to develop earthquake consciousness.
Opinion of the teachers on the role of social sciences course about creating earthquake consciousness
Keywords: Eğitim ve Öğretim