Yapay Zekâ Tutum Ölçeği (YZTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Alan, Burcu; Zengın, Fıkrıye Kırbag; Keçeci, Gonca (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin yapay zekâya yönelik tutumlarını belirlemeye ilişkin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Çalışma grubunu Elâzığ da bulunan bir ortaokulda öğrenim görmekte olan toplam 1089 (%54 kız, %46 erkek) öğrenci oluşturmuştur. 5’li likert tipinde hazırlanan ölçek alan uzmanlarına incelettirilerek kapsam geçerliliği sağlanmıştır.16 ortaokul öğrencisiyle ön uygulama gerçekleştirildikten sonra düzenlenen ölçek, 1089 ortaokul öğrencisine uygulanarak geçerlik ve güvenirlik analizlerine tabi tutulmuştur. Ölçeğin KMO değeri .925, Barlett küresellik sonuçlarına göre ise ki-kare değerinin .01 düzeyinde manidar olduğu bulunmuştur (X2 (780)=7226.308; p<.01). Açımlayıcı faktör analizi (AFA) sonucunda 13 olumsuz 16 olumlu olmak üzere toplamda 29 maddeden ve dört bileşenden oluşan bir yapı elde edilmiştir. Dört bileşenin varyansa yaptığı toplam katkı %40.749 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile elde edilen verilerden ikisi kabul edilebilir beşi ise mükemmel düzeydedir. Ölçeğin bütünü için Cronbach’s Alpha değeri .881 olarak hesaplanmıştır.
Keywords: Tutum; ortaokul öğrencileri; ölçek geliştirme; Yapay zekâ; tutum ölçeği