BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN KURULUMU VE PERFORMANSININ ANALİZİ - AKAR, ANIL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Güneş Enerji Santralinin kurulumu ve performans analizinin incelenebilmesi amacıyla hazırlanan bu tezde, 2011 yılında yayınlanan, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik kapsamında 2014 Kasım ayında tamamlanan Ankara ili Haymana ilçesi Balçıkhisar beldesi, Hisar mevkiinde 1188 parsel üzerine kurulmuş olan 1150 kWp/1000 kW kapasiteli Haymana güneş enerji santralinin yatırım maliyeti, sistem performans oranı, üretimi, amortisman süresi ve sistem performansına etki eden parametreler incelenmiştir. Sistemin onay tarihi olan Kasım 2014 sonrası bir yıllık dönem boyunca, PV güç sistemi tarafından üretilen elektrik enerjisi değerleri dikkate alınarak sistemin mali analizleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler ve incelemeler sonucunda santralin ekonomik olarak uygulanabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan mali analizler sonrasında, sistemin 7 yıldan daha kısa bir süre içerisinde kendi yatırım maliyetini amorti edeceği öngörülmüştür.

In this dissertation, initial investment cost, system performance ratio, production analysis, payback period, the parameters that effect system performance ratio and total yield of a PV power plant which is located in Ankara province of Turkey and was commissioned in November 2014 with the capacity of 1150 kWp/1000 kWe was evaluated within the the scope of "The Legislation Regarding to Unlicensed Electricity Production on Electricity Market" published in 2011. Financial analyses of the PV power plant is examined with taking into consideration of electricity production values during one year since November 2014 which is the approval date of the system. As a result of all the investigations and analyses, it is concluded that the system is economically feasible. It is also predicted that the payback period of the system will be less than 7 years.
Installation and performance analysis of a solar power plant
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği