SOLİTER REKTAL ÜLSER SENDROMLU ÇOCUK OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - Deveci, Uğur; Dogan, Yasar; Kayaokay, Abdullah Murat; Demirol, Hatice Altuğ; Kumkayır, Asiye Elvan; Özercan, İbrahim Hanifi (My University, 2023)
Giriş: Soliter rektal ülser sendromu (SRÜS) çocuklarda nadir görülen rektal kanama, mukuslu dışkılama, rektum boşalmasında gecikme, tenesmus ve perianal bölgede lokalize ağrıyla karakterizedir. Bu çal ışmada soliter rektal ülser sendromu tan ısıyla izlenen çocuk olguların demografik, laboratuvar, tedavi ve tedaviye yanıtlarını değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2010- 31.12.2020 tarihleri aras ında Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme polikliniğine başvuran ve SRÜS tanılı ortalama yaşı 12,9±2,5 yıl (9-17) olan 10’u (%71,4) erkek 14 çocuk olgunun klinik, laboratuvar, tedavi ve izlem sonuçları değerlendirildi. Bulgular: En sık başvuru yakınması olan rektal kanama tüm olgularda vardı. Diğer yakınmaların sıklığı sırası ile makatta ağrı 11 (%78,6), ishal 4 (%28,6), kanlı dışkılama 12 (%85,7), mukuslu dışkılama 11 (%78,6), tenesmus 9 (%64,3), kar ın a ğrısı 6 (%42,0) ve tuvalette uzun süre kalma 6 çocuk (%42,9) idi. Bir olguda rektal prolapsus mevcuttu. Yak ınmaların süresi ortalama 3,4±1,9 ay (1-6 ay) idi. Kolonoskopik incelemede olguların 9’unda (%64,2) 2 cm’den büyük ülser izlendi. Hastaların tanı ve izleminde ortalama 2,9±2,5 kez (1-10) kolonoskopi yapılmıştı. Tüm olgulara mesalazin enema tedavisi ve 9’una (%64,3) argon plazma tedavisi uygulanmıştı. Oral mesalazin 6 (%42,8), steroid enema 8 (%57,1), rektal sukralfat 9 olguda (%64,2), budesonid enema 2 (%14,3) ve rektal ve intravenöz ozon tedavisi 2 (%14,3) olguya uygulanmıştı. İki olguda kür gözlendi, diğer olguların tedavileri devam etmektedir. Sonuç: Çocuklarda soliter rektal ülser sendromu çe şitli tedavi yaklaşımları ile tedavi edilebilmekte ve bazı olgularda kür gözlenebilmektedir.
Keywords: Çocuk; tedavi; soliter rektal ülser sendromu