TOPLUM VE HASTANE KÖKENLİ GENİŞLEMİŞ SPEKTRUMLU BETA- LAKTAMAZ ÜRETEN ÜROPATOJEN ESCHERİCHİA COLİ SUŞLARINDA ÇEŞİTLİ ANTİBİYOTİKLERİN MİNİMUM İNHİBİTÖR KONSANTRASYONLARININ ARAŞTIRILMASI - BALIN, ŞAFAK ÖZER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Genişlemiş Spektrumlu beta laktamazlar (GSBL) 1980'lerin ilk yıllarından itibaren gittikçe artan sıklıkla Escherichia coli suşlarında görülmeye başlamıştır. GSBL' lerle ilgili en yaygın kaygı bu direncin ülkemizin de içinde bulunduğu geniş coğrafi bölgelerdeki hızlı yayılımıdır. Nozokomiyal enfeksiyonlar olarak karşımıza çıkan GSBL sentezleyen E.coli bakterilerinin artık toplumda da enfeksiyona neden oldukları bilinmektedir. Toplum ve hastane kökenli üriner sistem infeksiyonu etkeni GSBL üreten E.coli suşlarına karşı kullanımda fazla sayıda antibiyotik olmaması nedeniyle antibiyotiklerin akılcı kullanılması gerekmektedir.Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi polikliniklerine idrar yakınmaları ile başvuran ve kliniklerinde üriner enfeksiyon tanısı ile yatan hastalardan elde edilen idrar örneklerinde saptanan, GSBL enzimi üreten E.coli suşlarının ertapenem, imipenem, doripenem ve sefoperazon sulbaktam antibiyotiklerine karşı duyarlılıklarının araştırılması ve GSBL için risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Suşların GSBL üretimi ?Çift Disk Sinerji Testi? ile saptandı. Suşların çalışılan antibiyotiklere karşı duyarlılıkları CLSI önerilerine göre broth mikrodilüsyon yöntemi ile araştırıldı.Çalışmamızda DM, KBY gibi altta yatan ciddi kronik hastalık öyküsü, önceden antibiyotik kullanımı, ileri yaş, hastanede yatış öyküsü, nefrolitiazis, üriner kateter kullanımı, tekrarlayan idrar yolu infeksiyonu geçirmiş olmak toplum ve hastane kökenli hastaların belirli özellikleri olarak karşımıza çıkmıştır.Genişlemiş spektrumlu beta laktamaz üreten E. coli' de imipenem ve doripeneme direnç saptanmadı. Toplum kökenli suşların ertapeneme duyarlılığı %100 oranında iken, hastane ile ilişkili izolatların %96.4 oranında ertapeneme karşı duyarlı olduğu saptandı. Sefoperazon sulbaktam duyarlılığı toplum kökenli E. coli'de %72.2 iken, hastane kökenli izolatta %71.9 olarak belirlendi. Doripenemin MİK düzeyleri ertapenem ve imipenemden düşük olarak bulundu.Hastane kaynaklı E. coli izolatlarına (n=57) karşı, MİK50 değerleri ertapenem için 0.125 µg/ml, imipenem için 0.5 µg/ml ve doripenem için 0.06µg/ml ve MİK90 değerleri ertapenem için 0.25 µg/ml, imipenem için 0.5 µg/ml ve doripenem için 0.06µg/ml olarak bulunmuştur. Toplum kaynaklı E. coli izolatlarına (n=18) karşı, MİK50 değerleri ise ertapenem için 0.06 µg/ml, imipenem için 0.25 µg/ml ve doripenem için 0.06µg/ml ve MİK90 değerleri ise ertapenem için 0.125 µg/ml, imipenem için 0.5 µg/ml ve doripenem için 0.06µg/ml olarak saptandı. Hem hastane hem de toplum kaynaklı E.coli izolatlarına karşı, sefoperazon-sulbaktam MİK50/90 değerleri ise 8/64 µg/m olarak bulundu.Sonuç olarak, çalışmamızda ertapenemin GSBL pozitif E.coli suşlarına in-vitro olarak yüksek etkinliğinin olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle yöremizde ve hastanemizde daha az kullanılan ertapenemin uygun endikasyonlarda daha sık kullanılmasının, diğer karbapenemlerin Pseudomonas ve Acinetobacter tedavisi için saklı tutulmasının daha uygun olacağını; Sefoperazon-sulbaktamın ise ancak komplike olmayan, hayati önemi bulunmayan enfeksiyonlarda ampirik kullanılabileceğini ve hayatı tehdit eden ciddi sistemik enfeksiyonlarda mutlaka duyarlılık testleri sonrası kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) has been observed in Escherichia coli strains with a high frequency since the early 1980s. The most common concern about ESBLs is the rapid spread of this resistance in large geographical regions in which our country is also in. It is known that E.coli bacteria synthesizing ESBL that we encounter as nosocomial infections now cause infections also in the community. In view of the fact that we do not have sufficient antibiotics against E.coli strains producing ESBL which are the factor in community and hospital-acquired urinary system infection, antibiotics should be used wisely.In this study, it was aimed to investigate the sensitivity of ESBL-producing E.coli strains, which were determined in urine samples obtained from inpatients with the diagnosis of urinary infections in their clinics and from patients who applied with the complaint of urine to the polyclinics of Fırat University Medicine Faculty Hospital, against ertapenem, imipenem, doripenem and cephoperazone-sulbactam antibiotics and to determine risk factors for ESBL. ESBL production of the strains was determined by ?Double Disk Synergy Test?. The sensitivity of the strains against studied antibiotics was determined by the method of broth microdilution according to NCCLS guidelines.In our study, we have found that underlying serious chronic medical history like DM and KBY, former antibiotic use, old age, hospital stay history, nephrolithiasis, urinary catheter use, undergoing recurring urinary system infection are among the particular qualities of community and hospital-acquired patients.No resistance was determined against imipenem and doripenem in E.coli producing extended-spectrum beta lactamase. While the sensitivity of community-acquired strains against ertapenem was 100%, it was determined that hospital-acquired isolates were 96.4% sensitive against ertapenem. While the sensitivity of cephoperazone-sulbactam was 72.2% in community-acquired E.coli, it was determined to be 71.9% in hospital-acquired isolate.MIC levels of doripenem were found to be lower than ertapenem and imipenem. Against hospital-acquired E.coli isolates (n=57) , MIC50 values were found to be 0.125 µg/ml for ertapenem, 0.5 µg/ml for imipenem and 0.06µg/ml for doripenem; and MIC90 values were 0.25 µg/ml for ertapenem, 0.5 µg/ml for imipenem and 0.06µg/ml for doripenem. Against community-acquired E.coli isolates (n=18), MIC50 values were determined as 0.06 µg/ml for ertapenem, 0.25 µg/ml for imipenem and 0.06µg/ml for doripenem; and MIC90 values were 0.125 µg/ml for ertapenem, 0.5 µg/ml for imipenem and 0.06µg/ml for doripenem. Against both hospital and community-acquired E.coli isolates, cephoperazone-sulbactam MIC50/90 values were found to be 8/64 µg/m.In conclusion, it was observed in our study that ertapenem has a high in-vitro activity for ESBL positive E.coli strains. Therefore, we are of the opinion that ertapenem which is rarely used in our community and hospital should be used more in proper indications, it is appropriate to keep other carbapenems for the treatment of Pseudomonas and Acinetobacter, cephoperazone-sulbactam could only be used empirically for infections that are not complicated and of vital importance and it should be used certainly after sensitivity tests for life-threatening serious systemic infections.
Investigation of minimum inhibitor concentrations of various antibiotics in community and hospital-acquired extended-spectrum beta-lactamase producing uropathogen escherichia coli strains beta-lactamase
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji