Sancı semptomlu atlarda plazma oksidatif stres parametreleri - Kızıl, Ömer; Kızıl, Meltem; Yüce, Abdurrauf (My University, 2006)
Bu çalışma, sancı semptomlu atlarda plazma oksidatif stres parametrelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla akut sancı semptomlu 15 ve kontrol amacıyla da 10 adet klinik olarak sağlıklı at kullanılmıştır. Plazmada glutatiyon peroksidaz (GPx), indirgenmiş glutatiyon (GSH), katalaz (CAT) ve lipid peroksidasyon (MDA) düzeyleri spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. Gruplar arasında (sancılı ve sağlıklı atlar) MDA, Glutatiyon peroksidaz ve indirgenmiş glutatiyon bakımından önemli istatistiksel farklılık saptanmıştır. Katalaz bakımından ise, sağlıklı atlarda daha yüksek düzeyler saptanmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel farklılık saptanamamıştır. Bu çalışma, sancı semptomlu atlarla kontroller arasında plazma oksidatif stres parametreleri açısından önemli farklılıkların olduğuna dikkat çekmektedir.
Keywords: Stres; glutatyon peroksidaz; lipit peroksidasyonu; glutatyon; at; karın ağrısı; stres yanıtı; oksidatif stres; malonaldehit; katalaz