DİJİTAL OYUNLARIN ALTINCI SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK DERSİ TAM SAYILAR KONUSUNDAKİ AKADEMİK BAŞARILARI VE MATEMATİK TUTUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - BOR, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, dijital oyunların altıncı sınıf öğrencilerinin matematik dersinde tam sayılar konusundaki akademik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada, deney ve kontrol grupları karşılaştırılarak dijital oyunların eğitimdeki etkileri değerlendirilmiştir. Deney grubuna dijital oyunlar ile desteklenen matematik dersleri verilirken, kontrol grubuna geleneksel öğretim yöntemleri ile ders işlenmiştir. Bu çalışmanın araştırma grubunu Elazığ'daki bir ortaokulun 6. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma grubunda, deney grubu 29 kişiden kontrol grubu ise 31 kişiden oluşmaktadır. Dijital oyunların altıncı sınıf öğrencilerinin matematik dersinde tam sayılar konusundaki akademik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumları üzerindeki etkilerini incelemek için yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak başarı testi ve tutum anketi ön-test ve son-test olarak kullanılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 6. sınıf testibaşarı testi olarak kullanılmıştır. Önal (2013) tarafından geliştirilen 'Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği' de tutum anketi olarak kullanılmıştır. Bu ölçme araçlarından elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Veri toplama araçlarının analiziyle grupların ön-test ve son-test puanları arasında başarı ve tutumları yönünde istatistiksel hesaplamalar sonucunda anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre dijital oyunlar ile desteklenen dersleri işleyen deney grubunun matematik başarısının ve tutumunun, geleneksel yöntemler ile öğretim yapılan kontrol grubunun matematik başarısına ve tutumuna göre olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarından hareketle ilgili çalışmalara ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Başarı, Tutum

The purpose of this research is to examine the effects of digital games on sixth grade students' academic achievements in integers in mathematics class and their attitudes towards mathematics class. In the research, the effects of digital games in education were evaluated by comparing theexperimental and control groups. While the experimental group was given mathematics lessons supported by digitalgames, the control group was taught with traditional teaching methods. The research group of this study consisted of 6th grade students of a secondary school in Elazığ. In the research group, the experimentalgroup consists of 29 people and the control group consists of 31 people. In this study, which was conducted to examine the effects of digital games on sixth grade students' academic achievements in the subject of integers in the mathematics course and their attitudes towards the mathematics course, achievement test and attitude survey were used as pre-test and post-test as data collection tools. The 6th grade mathematics achievement test prepared by the General Directorateof Measurement, Evaluation and Examination Services of the Ministry of National Education was used as the achievement test. 'Attitude Scale Towards Mathematics Lesson' developed by Önal (2013) was also used as an attitude survey. The data obtained from these measurement tools were evaluated using statistical analysis methods. By analyzing the data collection tools, it was investigated whether there was a significant difference between the pre-test and post-test scores of the groups as a result of statistical calculations in terms of achievement and attitudes. According to the findings of the research, it was determined that the mathematics achievement and attitude of the experimental group taught with digital games increased positively compared to the mathematics success and attitude of the control group taught with traditional teaching methods. Based on the research results, various suggestions have been made to studies and researchers regardingmovement. Key Words: Digital Game, Success, Attitude
Examining the effect of digital games on sixth grade students' academic achievement and mathematics attitudes in integers in mathematics lesson
Keywords: Eğitim ve Öğretim