Ulnar nerve palsies after percutaneous Cross-pinning of supracondylar humerus fractures in children - Karakurt, Lokman; Yılmaz, Erhan; Serin, Erhan; Ayhan, Ömer (My University, 2002)
Giriş: Çalışmamızda, humerus tip III suprakondiler kınklı olguların kapalı redüksiyon ve perkutan K-teliyle tespit yöntemiyle tedavisi sonrası karştlaşlan ulnar sinir lezyonlan retrospektif olarak değerlendirildi.Hastalar ve Yöntem: Kliniğimizde 1995-1999 yılları arasında yerdeğiştirmiş suprakondiler humerus kırıklı 32 çocuk olgu, kapalı redüksiyon ve perkutan çapraz çivileme yöntemi ile tedavi edildi. Ameliyat öncesi nörolojik muayenesi normal olan 4 olguda ameliyat sonrası ulnar sinir lezyonu saptandı. Olguların hepsi erkekti ve yaşlan 3 ile 11 arasındaydı. Klinik muayenede intrinsik kas fonksiyon kaybı ve ulnar sinir dermatomunda duyu kaybı en sık karşılaşılan bulgulardı. EMG'de 3 olguda total aksonal dejenerasyon, bir olguda parsiyel aksonal dejenerasyon saptandı. Hiçbir olgumuzda posterior yerleşimli medial K-teli ve hızlı ilerleyen tipte ulnar sinir felci saptamadığımızdan erken dönemde eksplorasyonu düşünmedik. Olgulann sadece fizik muayene ve EMG ile gözlem yapıldı. Sonuçlar: Uç olguda 2-3 ayda motor ve duyu fonksiyonları tamamen düzelirken, bir olguda l yılın sonunda motor fonksiyon tam ancak minimal hipoestezi mevcuttu. Tartışma: Suprakondiler humérus kınklannın kapalı redüksiyon ve perkutan çapraz çivilenmesine bağlı gelişen ulnar sinir lezyonu genellikle kendiliğinden düzelebilen bir komplikasyondur.
Keywords: Ortopedik işlemler; Humerus kırıkları; Tedavi sonucu; Kırık tespiti; Geriyedönük çalışma; Humerus; Ulnar sinir; Ortopedik fiksasyon araçları; Felç