VASKÜLER İNJÜRİ SONRASI OLUŞAN İNTİMAL HİPERPLAZİ ÜZERİNE NEBİVOLOLÜN ETKİSİ (DENEYSEL ÇALIŞMA) - AKAR, İLKER (Fırat Üniveristesi, 2005)
İntimal hiperplazi ateroskleiw fizyopatolojisinde yer alır ve invaziv vasküler girişimler sonrasında ise travmaya yanıt olarak gelişir. Vasküler duvarda düz kas hücre migrasyonu. proliferasyonu ile ekstrasellüler matriks birikimi sonucu oluşan klinik bir sorundur. Fizyolojik olarak endoteiden salman nitrik oksit, vasküler intimal hiperplazinin engellenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada; vasküler nitrik oksit salınımmı arttıran ve üçüncü kuşak p-hioker olan nebivoloiün kaşarlanmış endotel dokusunda intimal hiperplazi gelişimine etkilerini araştırdık. Çalışmada toplanı 21 adet Yeni Zellanda türü erkek beyaz tavşan kullanıldı. Abdominal aortalarında balon ile endotel hasarı oluşturulan tavşanlarla 7'şerli 3 grup oluşturuldu: Grup ['deki (kontrol grubu) tavşanlara sadece balon ile endotel hasarı uygulandı. Grup 2'deki (solvent grubu) tavşanlarda balon işleminden 2 gün önce başlanıp işlem sonrası 28. güne kadar devanı edecek şekilde solvent. Grup 3'de (tıebivolol grubu) ise işlemden 2 gün önce başlanıp işlem sonrası 28. güne kadar devanı edecek şekilde günde 2.5 nıg/kg nebivolol intraperitoneal olarak verildi. Deney süresinin bitiminde alınan abdominal aort kesitlerinde intimal ve medial alan ölçülerek her bir kesitteki intima / media oranı ekle edildi. Kesitler endotelin-1. bFGF ve PDGF-p açısından immtınohistokimyasal olarak incelendi. Ayrıca doku NO düzeyleri biyokimyasal olarak ölçüldü. Kontrol ve solvent grupları arasında intimal alan. medial alan ile intima / media oranları, imnıunohistokinıyasal boyanma ve doku NO düzeyleri yönünden anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). İntimal alan artışı nebivolol grubunda kontrol ve solvent gruplarına göre anlamlı derecede az iken (p<0.001). medial alanda anlamlı bir değişiklik saptanmadı (p>0.05). İntima / media oranı anlamlı olarak azaldı (p<0.001). Doku NO düzeylerinde ise nebivolol grubunda kontrol ve solvent gruplarına göre belirgin artış gözlendi (p-'Ü.ül). Endotelin-1 (p<0.05), bFGF (pO.01) ve PDGF-(5 (p<0.05) ile immun boyanmanın nebivolol grubunda diğer iki gruba göre anlamlı derecede az olduğu tespit edildi. Sonuç olarak nebivolol kullanımının vasküler rekonstrüktif girişimlerden sonra erken restenoz gelişiminin engellenmesinde yararlı bir ajan olabileceği kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: İntimal hiperplazi. nitrik oksit, nebivolol

Intimal hyperplasia plays role in the physiopathology of atherosclerosis and occurs as a response to trauma after invasive vascular procedures. It is a clinical problem which forms in vascular wall as a result of smooth muscle celi migration, proliferation and extracellular matrix accumulation. Nitric oxide that is secreted from endothelium plays an important role for preventing vascular intimal hyperplasia. At this study; we examined the effects of nebivolol which is third generation beta blocker and augments vascular nitric oxide, on intimal hyperplasia at denadue endothelial tissue. At the study 21 New Zelland male white rabbit were used. They were divided into 3 groups which includes 7 rabbits at each one. The rabbits in group I (Control group) only underwent balloon injury on abdominal aorta. The rabbits in group 2 (solvent group) were treated with solvent solution and the rabbits in group 3 (nebivolol group) were treated with nehivoiol [2.5 mg/kg/day) intraperitoneally two days before injury and were continued for 28 days. At the end of the study, the rabbits were killed and abdominal aortas were harvested. Upon them: intimal. medial areas were measured and intima/media ratios were calculated. For endothelin-I. hFGF and PDGF-p: sections were detected as immimohistologically. And tissue nitric oxide levels were measured by Griess reaction. Statistically there were no differences between control and solvent groups at intimal areas, medial areas, intima/media ratios, immunstaining and tissue NO levels (p>0.05). The neointimal thickening was significantly less in nehivoiol group than in control and solvent group (p<0.001). There were no differences at medial areas (p>0.05). Intima/media ratio was decreased in nebivolol group (p
The effects of nebivolol on intimal hyperplasia after vascular injury
Keywords: Kardiyoloji