İnferior oblik kas tenotomi sonuçlarımız - Çelebi, Serdal; Demir, Tamer; Çeliker, Ülkü Özkaya; Kükner, A. Şahap; Alagöz, Gürsoy; Aslan, Lokman (My University, 1998)
Primer ve sekonder inferior oblik kas hiperfonksiyomı (İOHF) gösteren 27 olgunun 44 gözüne, inferior oblik kas tenotomi (İOT) uygulandı. 17 (% 62.6) olguda, (+3)-(+4) düzeyinde bilateral hiperfonksiyon varken, 10 (% 37.4) olguda unilateral ya da belirgin asimetrik hiperfonksiyon vardı. Ortalama 12.4±5.6 aylık takip sonucunda, 3 gözde (+1)-(+3) rezidü ve 1 gözde adherens sendromu gelişti. +3 rezidü gösteren iki olguya reoperasyon uygulandı. Tüm olgular ele alındığında başarı oranı % 90.9 iken, +2 altındaki rezidüler gözardı edildiğinde bu oran % 95.4 bulundu. Unilateral İOT yapılan 10 olgunun 2' sinde (% 20) , ortalama 7.1±2.8 ay sonra diğer gözde İOHF gelişti. Kullanılan cerrahi yöntemin etkinliği irdelendi ve işlemin etkin, kolay ve güvenilir olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Göz Hastalıkları