KONFEKSİYON DİKİŞ MAKİNESİ OPERATÖR VERİLERİNDEN ELDE EDİLEN ZAMAN SERİLERİ ÜZERİNE SAX VE DTW YÖNTEMLERİNİN UYGULAMA ANALİZİ - KIZIL, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Zaman serileri analizi ve tekstil sektöründeki bu analizin uygulamaları üzerine odaklanılmıştır. İki temel yöntem olan PAA ve SAX ile başlayarak, süreklilik arz eden zaman serilerini sembolik bir ifadeye dönüştürme süreci ele alınmıştır. SAX yöntemi, sembolik temsilin oluşturulması, pencereleme ve istatistiksel özetleme adımlarıyla zaman serilerini daha etkili bir şekilde analiz etmeyi sağlar. Bu yöntemin avantajı arasında, desen vurgulama gürültü azaltma bulunmaktadır. Zaman serilerinin esnek eşleştirilmesini sağlayarak zaman ötelenmelerini ve hız farklılıkları gibi problemleri ele almak için DTW yöntemi incelenmiştir. Bu yöntem, özellikle hızı değişebilen iki zamansal dizinin benzerliğini ölçmek için etkilidir. Zaman serileri analizi, endüstriyel süreçlerin anlaşılması ve iyileştirilmesi için güçlü bir araçtır. Tekstil sektöründeki bu uygulamalar, verimlilik ve kalite açısından önemli avantajlar sağlamaktadır.

The focus of this study lies in the analysis of time series data with a specific emphasis on its applications within the textile industry. Commencing with two fundamental methods, namely PAA and SAX, the process of transforming continuous time series into a symbolic representation is addressed. The SAX method enables e more effective analysis of time series through steps such as symbolic representation generation, segmentation, and statistical summarization, with advantages including pattern highlighting and noise reduction. To address issues such as time shifts and velocity variations, the DTW method is investigated, facilitating the flexible alignment of time series. This method proves particularly effective in measuring the similarity between two temporal sequences with variable velocities. Time series analysis serves as a powerful tool for understanding and enhancing industrial processes, and its applications in the textile sector offer significant advantages in terms of efficiency and quality.
Application analysis of SAX and DTW methods on time series obtained from garment sewing machine operator data
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol