Adolesanda polikistik over sendromu - Şahin, Levent; Kumbak, Banu Aygün (My University, 2013)
Polikistik over sendromu (PKOS), kadınlarda anovülasyon, hirsutizm ve infertilitenin en önemli nedeni olup, etiyolojisi bilinmeyen heterojen bir sendromdur. Bu multifaktöriyel sendrom puberte ile başlayıp, menopoz süresince de kardiyovasküler ve metabolik sekelleri izlenir. Adolesanlarda PKOS’ un bulgu ve semptomları ile normal pubertal özelliklerin üst üste gelmesi nedeniyle, özellikle tanısal problemler olabilir. Adolesanda PKOS tanısının konulması uzun dönem sekellerin engellenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu yaş grubunda uygun diyet ve egzersiz alışkanlıklarının oluşturulması faydalı olacaktır. Uzun dönem sekellerini engellemek açısından PKOS’ un bu kadar erken yaşta tedavi edilip edilmemesi konusu ise hala tartışmalıdır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp