GÖRÜNÜR IŞIK HABERLEŞMESİ İLE VERİ İLETİMİ VE PERFORMANS ANALİZİ - KAVAK, FETHİYE MERVE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Kablosuz iletişim teknolojileri üzerinde her geçen gün artmakta olan veri transferinden dolayı çalışmalar yapılmaktadır. Kablosuz haberleşme teknolojisinin dallarından biri olan Görünür Işık Haberleşmesi (VLC) de bu çerçevede gelişme göstermektedir. Görünür Işık Haberleşmesi gerek sağladığı enerji verimliliği, yüksek bant genişliği, gerekse güvenilirlik açısından diğer haberleşme dallarına göre avantajlı konumdadır. Bu bağlamda Görünür Işık Haberleşmesi temeline dayanan Li-Fi teknolojisi ile ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanmıştır. Bu Li-Fi teknolojisi ile oluşturulan sistemlerde, bir LED ampul aracılığıyla veri gönderilerek aydınlatma yoluyla veri iletimi sağlanmaktadır. Bu tezde, veri iletiminin görünür ışık haberleşmesi ile sağlandığı sistemlerin performansını analiz etmek amacıyla 3 farklı çalışma yapılmıştır. Serbest Uzay Optik İletişimi (FSO), Optik Kablosuz İletişim (OWC) ve Görüş Hattı (LOS) kanal koşullarında farklı filtreleme teknikleri ile tasarlanmış sistemler kullanılarak iletilmiş sinyallerin Bit Hata Oranı (BER) analizi yapılmış, Q faktörü ve Göz Yüksekliği değerleri elde edilmiştir. Aynı zamanda genlik spektrumları da analiz edilen bu sistemlerin farklı parametre değerleri ile elde edilen sinyal sonuçları karşılaştırılmıştır. Son olarak görünür ışık haberleşmesinin farklı bileşenler altındaki iletim performansının değerlendirilmesi yapılmıştır.

Due to the increasing data transfer in wireless communication technologies, studies are being conducted to improve wireless communication technology. Visible Light Communication (VLC), which is one of the branches of wireless communication technology, is also developing within this framework. Visible Light Communication is advantageous compared to other communication branches in terms of energy efficiency, high bandwidth, and reliability. In this context, research on Li-Fi technology based on Visible Light Communication has gained momentum in recent years. In systems created with this Li-Fi technology, data transmission is achieved through illumination by sending data through an LED bulb. In this thesis, three different studies were conducted to analyze the performance of systems where data transmission is achieved through visible light communication. Systems designed with different filtering techniques under Free Space Optical Communication (FSO), Optical Wireless Communication (OWC), and Line-of-Sight (LOS) channel conditions were used to analyze the Bit Error Rate (BER) of transmitted signals, obtain Q-factor and Eye Height values. Additionally, the amplitude spectra of these systems were analyzed, and the signal results obtained with different parameter values were compared. Finally, the transmission performance of visible light communication under different component conditions was evaluated.
Data transmission and performance analysis with visible light communication
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği