KOVANCILAR AĞZI - DOĞAN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2018)
den sonra Bulgaristan'a bağlanan Deliorman bölgesinden 1934 yılında göç ederek Elazığ'ın Kovancılar ilçesine gelen göçmenlerin ve bu bölgede yaşayan yerlilerin kullanmış olduğu ağız özellikleri ve Türkiye Türkçesiyle karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızın temelini sözlü malzemeye dayalı derleme oluşturmaktadır. Kovancılar göçmen ve yerlilerinden yapmış olduğumuz derlemelerde ağız özelliklerini kaybetmemiş insanları seçerek bir takım sorular yöneltip ses kaydı yaptık. Konuşmacıdan veya fiziki çevreden kaynaklanan sorunlu metinleri çıkardık. Geriye kalan metinlerden uygun gördüğümüz 37 metni transkripsiyon alfabesini kullanarak titizlikle yazıya geçirdik. Kovancılar ağzı olarak adlandırdığımız bu çalışma Giriş, İnceleme, Metinler ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kovancılar'ın nüfusu, tarihi, iklimi ve coğrafyası hakkında bilgiler verdik. İnceleme bölümünde derlediğimiz metinlerin ses bilgisi ve şekil bilgisi özelliklerini ayrıntılı olarak vermeye çalıştık. Metinler bölümünde derlediğimiz 37 metni transkripsiyon alfabesini kullanarak yazıya aktardık. Yazıya geçirmiş olduğumuz bu metinlerin ilk 8'ini göçmen, sonraki metinleri ise yerli ağzından derledik. Sözlük bölümünde ise derlediğimiz metinlerde geçen yerel kelimerin açıklamasına yer verdik.

migrants who migrated from deliorman region, that was under Romania and joined bulgaria after 1941, in 1934 to Elazig's Kovancilar province and the locals who lived there, with Turkey Turkish. The basis of the study is the compilation based on verbal material. For the compilation, we did voice recordings with the migrants and the locals who we picked that didn't lose their accents and asked them a set of questions. We excluded the problematic scripts that arose from the phsical environment and the reporter. We meticulously wrote down the remaining 37 scripts by using the transcription alphabet. This study that we named as Kovancılar dialect consists of Introduction, Review, Scripts and Dictionary. In the introdution we provided information about the population, history, climate, and geography of Kovancılar. In the review section, we tried to give detailed information about phonetics and morhoplogy on the compiled scripts. In the scripts section, we translated the 37 scripts we compiled by using the transcription alphabet. Of those scripts that we compiled, we listened to the first 8 scripts from the migrants and the rest from the locals. In the dicitonary section we provided explanation on the local words that takes place in the compiled scripts.
Kovancilar's dialect
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı