I?NTRAUTERİN GELİS?ME GERİLİG?İNDE DOPPLER ULTRASONOGRAFİNİN DOG?UM I?NDU?KSİYONU BAS?ARISINI O?NGO?RMEDEKİ YERİ - GÖLGELİOĞLU, MELİSA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Çalışmanın amacı; Doppler ultrasonografi (USG) parametrelerinin doğum indüksiyonu sonrası sezaryen doğumu öngörmedeki yerinin araştırılmasıdır. Ocak 2016 ve Ağustos 2022 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran İUGG tanısı almış hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Doğum indüksiyonu sonrası vaginal yolla doğum yapan hastalar Grup 1, sezaryen ile doğum yapanlar Grup 2 olarak tanımlandı. Her iki grupta uterin arter pulsatilite indeksi (PI), umbilikal arter PI, orta serebral arter (MCA) PI, MCA peak sistolik hız (PSV), serebroplasental oran (CPR) gibi Doppler USG, yenidoğan cinsiyet, yenidoğan kan gazı pH ve yenidoğan kilo parametreleri karşılaştırıldı. Toplam 89 hastadan, 46 hasta Grup 1'de, 43 hasta Grup 2'de yer aldı. Grup 1'de ortalama uterin arter PI 0.84 ± 0.25, Grup 2'de ise 1.03 ± 0.24 olduğu görüldü ve Grup 2'de anlamlı olarak daha yüksekti (P=0.000). Uterin arter direnç varlığı her iki grup arasında karşılaştırıldığında Grup 1 de %26.1, Grup 2 de %69.8 pozitiflik olduğu görüldü ve bu fark anlamlıydı (P=0.000). Grup 1 de ortalama yenidoğan kilo değeri 2485.8 ± 391.3 gram, Grup 2 de 2256.7 ± 474.9 gram olarak hesaplandı ve Grup 2 de anlamlı olarak daha düşüktü (P=0.015). Ayrıca uterin arter direnci olanlarda yenidoğan kilo ve kan gazı pH değeri anlamlı olarak düşüktü (P=0.003, P=0.000). İUGG olan gebeliklerde Doppler USG ile değerlendirilen uterin arter direnci doğum indüksiyonu sonrası sezaryen doğumu öngörmede güçlü bir gösterge olarak kullanılabilir. Ayrıca İUGG' de düşük doğum kilosu sezaryen doğum ihtimalini artırır. Uterin arter direnci varlığı düşük fetal ağırlık ve düşük kan gazı pH' ı ile ilişkilidir.

The aim of the study is to investigate the role of Doppler ultrasonography (USG) parameters in predicting cesarean delivery after labor induction. Patients diagnosed with intrauterine growth restriction (IUGR) who applied to the Obstetrics and Gynecology clinic of Fırat University Medical Faculty between January 2016 and August 2022 were retrospectively evaluated. Patients who delivered vaginally after labor induction were defined as Group 1, and those who delivered by cesarean section as Group 2. Doppler USG parameters such as uterine artery pulsatility index (PI), umbilical artery PI, middle cerebral artery (MCA) PI, MCA peak systolic velocity (PSV), cerebroplacental ratio (CPR), and neonatal gender, neonatal blood gas pH, and neonatal weight parameters were compared between the two groups. Of the total 89 patients, 46 were in Group 1 and 43 in Group 2. The average uterine artery PI was 0.84 ± 0.25 in Group 1 and 1.03 ± 0.24 in Group 2, and it was significantly higher in Group 2 (P=0.000). When the presence of uterine artery resistance was compared between the two groups, it was 26.1% positive in Group 1 and 69.8% positive in Group 2, and this difference was significant (P=0.000). The average neonatal weight was calculated as 2485.8 ± 391.3 grams in Group 1 and 2256.7 ± 474.9 grams in Group 2, and it was significantly lower in Group 2 (P=0.015). In addition, neonatal weight and blood gas pH values were significantly lower in those with uterine artery resistance (P=0.003, P=0.000). In pregnancies with IUGR, uterine artery resistance evaluated by Doppler USG can be used as a strong indicator to predict cesarean delivery after labor induction. Furthermore, low birth weight in IUGR increases the likelihood of cesarean delivery. The presence of uterine artery resistance is associated with low fetal weight and low blood gas pH.
The role of doppler ultrasonography in predicting labor induction success in intrauterine growth restriction
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum