FİBRİNOLİTİK ENZİM ÜRETİMİ - DÜZLEME, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada fermentatif protein kaynakları kullanılarak fibrinolitik proteaz enzimi üreten suşların izolasyonu, identifikasyonu ve optimizasyonu yapılmıştır. İzolasyonu yapılan suşların katı ve sıvı enzim üretim ortamlarında yapılan analizler ile proteaz aktivitesi belirlenmiş ve en yüksek aktivite gösteren suş seçilmiştir. Elde edilen suş fibrin plate ve kanlı agar üzerinde incelenmiş ve yüksek aktivite gösterenler belirlenmiştir. Seçilen suş 16S rRNA analizi ile tanımlanmıştır. Seçilen suşun maksimum fibrinolitik proteaz enzim üretimi 60 °C ve pH 7,0'de görülmüştür. Enzim üretimi için kullanılan farklı kültür koşullarında, en iyi karbon kaynağının fruktoz, en iyi azot kaynağının ise maya özütü ve pepton olduğu görülmüştür. MgSO4, CaCl2, KH2PO4 bileşenlerinin enzim üretimine olumsuz etki gösterdiği görülmüş ve MnCl2, ZnC4H6O4 elementlerinin ise pozitif etki oluşturduğu gözlenmiştir. Enzim üretiminde kullanılacak optimum besiyeri bileşimi 0,5 g/l ZnC4H6O4, 0,5 g/l MnCl2, 14,22 g/l pepton, 11,190 g/l maya özütü, 14,22 g/l fruktoz olarak belirlenmiştir.

In this study isolation, identification and optimisation of protease enzyme producing strains from fermantative protein resources was investigated. The protease enzyme activity of the isolated strains was determined by analyses performed on solid and liquid enzyme production media and the strain with the highest activity was selected. The obtained strain examined on the fibrin plate and blood agar and was selected having the highest activity. The selected strain was identified by 16S rRNA analysis. The maximum fibrinolytic enzyme production of the selected strains was observed at 60 °C and pH 7,0. In the different culture conditions used for enzyme production, it has been found that the best carbon source is fructose and the best nitrogen sources are yeast extract and pepton. MgSO4, CaCl2 and KH2PO4 components were found to have a negative effect on the enzyme production and MnCl2, ZnC4H6O4 elements had a positive effect. The optimum nutrient composition to be used in enzyme production was determined as 0,5 g/L ZnC4H6O4, 0,5 g/L MnCl2, 14,22 g/L peptone, 11,190 g/L yeast extract, 14,22 g/L fructose.
Fibrinolytic enzyme production
Keywords: Biyomühendislik; Biyoteknoloji