Körpe yulaf hasılının farklı yöntemlerle konserve edilmesinin koyunlarda besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine etkisi - Gürdoğan, Fuat (My University, 2015)
Ara ş tı rma, 4x4 Latin kare deneme düzeninde ve 6 ayl ı k ayn ı canl ı ağ ı rl ı kta 4 ba ş İvesi ı rk ı erkektoklu üzerinde yürütülmü ş tür. Ara ş tı rma grupları ise, konserve yöntemlerine göre belirlenmi ş tir.Buna göre yulaf has ı lları ndan, biçildi ğ i gün ya ş olarak silolanan Y grubunu, 24-48 saat topraküstünde pörsütülerek silolanan Pt grubunu, HCl ile i ş lenmi ş samanla karı larak (%20 saman + %80ya ş has ı l) silolanan Y+S grubunu ve toprak üstünde kurutulan Kt grubunu olu ş turmu ş tur. Kurumadde, ham kül, organik madde, ham selüloz, ham protein, ham ya ğ ve azotsuz öz maddeninsindirilme dereceleri, en yüksek de ğ ere HCl ile i ş lenmi ş samanla karı larak yap ı lm ı ş silaj grubundaula ş ı rken, bunu s ı ras ı yla Pt ve Y grupları izlemi ş tir (P<0.05). Tarlada kurutulan has ı l grubunun ise,en dü ş ük sindirilme derecesine sahip oldu ğ u tespit edilmi ş tir (P<0.05). Bu çal ı ş mada, körpe yulafhas ı l ı n ı n 4 farkl ı yöntemle konserve edilmesinin koyunlarda besin maddelerinin sindirilme derecesiüzerine olan etkilerinin ortaya konmas ı amaçlanm ı ş tı r
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Zooloji; Ziraat; Toprak Bilimi