Sarkoptik uyuzlu koyunlarda ivermektin ve doramektin tedavisinin bazı antioksidan enzim ve lipid peroksidasyon seviyeleri üzerine etkileri - Gürgöze, Yaralıoğlu Sema; Şahin, Tekin; Sevgili, Murat; Özkutlu, Zeliha; Ozan, Temizer Sema (My University, 2003)
Bu çalışma, sarkoptik uyuzlu koyunlarda İvermektin ve doramektin tedavisinin antiolcsidan enzim (glutatyon peroksidaz-GSH-Px; katalaz-CAT) ve lipidperoksidasyon (Malondialdehit-MDA) seviyeleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmanın materyalini Şanlıurfa merkeze bağlı Akziyaret beldesindeki 30 sarkoptik uyuzlu ve 10 sağlıklı olmak üzere toplam 40 baş İvesi ırkı koyun oluşturdu. Enfeste hayvanlar İvermektin ve doramektin ile tedavi edilmek üzere iki gruba ayrıldı. Tedavi gruplarından ilaç uygulamadan önce bir (0. gün), uygulamadan sonra ise iki kez (10. ve 30. gün) kan örnekleri alındı. Sarkoptik uyuzun koyunlarda önemli derecede eritrosit ÇAT aktivitesinin düşmesine, MDA düzeyinde ise artışa neden olduğu tespit edildi. Tedavinin sonunda hem İvermektin hem de doramektin GSH-Px ve MDA düzeylerinde önemli artışa neden olurken, İvermektin ile sağaltılan grupta ÇAT değerlerinde önemli azalmalar belirlendi. Sonuç olarak; her iki etken maddenin de uyuz üzerindeki etkisini serbest radikal oluşturarak gösterdiği kanaatine varıldı.
Keywords: Enzimler; antioksidanlar; lipit peroksidasyonu; koyun; doramektin; Sarcoptes scabiei; uyuz; ivermektin