Maksillofasiyal travmaların adli tıp açısından değerlendirilmesi - Tokdemir, Mehmet; Türkoglu, Abdurrahım (My University, 2005)
Maksillofasiyal travmalar çoğunlukla trafik kazası sonucu meydana gelmekte ve en sık nazal fraktürler görülmektedir. Bu çalışmada Fırat Üniversitesi, Fırat Tıp Merkezi Hastanesine Aralık 2001-2003 yılları arasında başvuran 114 maksillofasiyal travmaya maruz kalan olgular cinsiyet, travma sebebi, çehrede sabit eser ve hayati tehlikeye maruz kalma açısından değerlendirildi. Olguların 84'ü erkek, 30'u kadın, yaş ortalaması 30.8±17.5 olup, maksillofasiyal travmalara en sık trafik kazalarının (%43.8) neden olduğu görüldü. Olguların %45.8'inde nazal, %25.4'ünde maksilla, %22.0'sinde mandibula ve %6.8'inde zigoma fraktürleri olduğu belirlendi. Olguların %18.4'ünün çehrede sabit eser oluşturacak şekilde, %21.9'unun hayati tehlikeye maruz kalacak şekilde yaralandığı tespit edildi. Maksillofasiyal travmalı olgular içerisinde en yüksek oranda hayati tehlikeye maruz kalmanın trafik kazalarında (%34.0), en düşük oranın ise darp (%7.6) nedeniyle başvuranlarda olduğu görüldü. Sonuç olarak; maksillofasiyal travmalarda hayati tehlikeye maruz kalacak şekilde yaralanmaların trafik kazalarında yüksek olmasının sebeplerinin araştırılması gerektiği kanaatine varıldı.
Keywords: Maksillofasiyal yaralanmalar; Kazalar; trafik; Düşme kazaları; Adli tıp; Geriyedönük çalışma; Kazalar; ev