GİZLİ ISI DEPOLAMALI DÖŞEMEDEN ISITMANIN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÇELİK, YAHYA HIŞMAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi GİZLİ ISI DEPOLAMALI DÖŞEMEDEN ISITMANIN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Yahya Hışman ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 55 Döşemeden ısıtma günümüzde ortam ısıtmanın cazip bir yöntemi olmuştur. Döşemeden ısıtma, ısıtma için mevcut çok büyük yüzey alam üzerindeki ısıtılmış hacimde düşük ve makul sıcaklık basamağından dolayı oluşturduğu ısıl konfor ile tanınmaktadır. Ayrıca ısıl depolama için bina kütlesini kullanmanın yaygın yöntemlerinden biri döşemeden ısıtmadır. Bu çalışmanın amacı, döşeme hazırlanırken beton içerisine yerleştirilen ve yaklaşık 28 °C'de eriyip katılaşan bir ısı depolayıcı faz değiştiren maddeyi (FDM) kullanarak mevcut döşemeden ısıtma sisteminin performansım iyileştirmektir. Bu amaçla, (100 cm x 100 cm x 10 cm) boyutlarında ve içerisinde ısıtmayı sağlamak için sıcak su borusunun yerleştirildiği iki adet beton döşeme hazırlandı. Faz değiştiren madde (FDM) olarak kalsiyum klorür hekzahidrat (CaCl2.6H20) kullanıldı ve bu madde 40 mm çaplı küresel kapsüllere dolduruldu. FDM içeren döşeme içerisine kapsüller döşeme betonu dökülmeden önce, 20'ye 20 kare bir diziliş tertibinde yerleştirildi. Her iki döşeme bir sabit sıcaklıklı su tankından alman sıcak su ile 8 saat süre ile ısıtıldı ve daha sonra bu ısı günün geriye kalan 16 saatlik diliminde odaya salıverildi. Deneyler 3 günlük sürelerle tekrar edildi. Klasik düz (ısı depolamasız) döşemenin aksine, ısı depolamak döşeme çok daha düşük döşeme yüzey sıcaklık değişimi gösterdi ve bütün gün boyunca bu makul yüzey sıcaklıklarım devam ettirdi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarla literatürde bulunan sonuçlar kabul edilebilir bir benzerlik gösterdi. Anahtar Kelimeler: Döşemeden ısıtma sistemi, Gizli ısı depolama, Faz değiştiren madde (FDM). VI
Experimental investigation of underfloor heating with latent heat storage
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği