iBN MiSKEVEYH'TE EL-HiKMETÜ'S-SARiYE KAVRAMI BAGLAMINDA VARLIGIN TEKAMÜL SÜRECi - Kılıç, Cevdet (Fırat University, 2010)
İbn Miskeveyh, Aristoteles ve Fılrabi' den sonra el-Mu 'allimu 's-sa/is ismiyle şöhret bulan bir filozoftur. Onun dikkat çeken yönü, pratik ahlakı ilk ele alan bir filozof olmasıdır. İbn Miskeveyh, Telızibu '!-Alı/ak isimli eseriyle asırlar boyunca Müslüman ahlakçıları etkilemiştir. Bunun yanı sıra varlık düşüncesi hakkındaki orijinal görüşleriyle de dikkat çekmektedir. İbn Miskeveyh el-Fevzu 'l-Esğar adlı eserinde varlık aşamalarını ele alırken, kendinden önceki filozofları takip ederek biri aşağı doğru inen ve dört aşamada gerçekleşen, diğeri yukarı doğru yükselen ve üç aşamada gerçekleşen iki yönlü bir aşamalı sistem geliştirmiştir. Bu araştırmada her varlığın ait olduğu varlık sferinde kendini geliştirmeye ve bir tekamül süreci ile birlik.1e en mükemmel varlık olmaya çabaladığına dair kurduğu tekamül nazariyesi ele alınmıştır.
The Development Process of Being in Connection with "al Hikmah al Sariyah" by lbn Miskawayh
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları