KIRKGEÇİT FORMASYONUNUN KOVANCILAR (DOĞU ELAZIĞ) CİVARINDAKİ YÜZEYLEMELERİNİN MİKROPALEONTOLOJİSİ - İÇ, ZÜMRA ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada Toros Orojenik Kuşağının doğu kesiminde yer alan, Kovancılar (D Elazığ) dolaylarında yüzeyleyen Eosen çökellerinin bentik foraminifer topluluğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Bölgede Kretase'den Kuvatemer'e kadar değişik yaşlarda birimler bulunmaktadır. En yaşlı birim Üst Kretase yaşlı Elazığ Mağmatitleri olup andezit, bazalt gibi volkanik kayaçlan içerir. Elazığ Mağmatitleri'ni diskordan olarak üstleyen Orta-Üst Eosen (Bartoniyen-Priaboniyen) yaşlı, konglomera, fosilli kumtaşı, marn, çamurtaşı, kumlu kireçtaşı, bol fosiîli-algli masif kireçtaşı iitoloj isindeki Kırkgeçit formasyonu sığ denizel ortamı karakterize etmektedir. Kırkgeçit formasyonunu diskordan olarak üzerleyen Üst Miyosen-Piiyosen yaşlı Karabakır formasyonu, karasal ortamı simgeleyen akarsu göl çekelleri (konglomera, kumtaşı, kiltaşı, gölse! kireçtaşı) ile karasal bazaltlardan ibarettir. Karabakır formasyonunu uyumsuz olarak örten Pliyo-Kuvaterner yaşlı Palu formasyonu, orta-kaba tane boylu gevşek tutturulmuş kum-çamur matriksîi ve orta-iyi derecede olgunlaşma gösteren konglomera- kumtaşlanndan ibaret olup karasal ortamda (alüvyon yelpazesi, örgülü nehir) çökeîmiştir. İnceleme alanının en genç oluşuklarından Kuvatemer tortulları tamamen karasal ortam ürünü olmakla beraber çakıitaşı, kumtaşı ve kiltaşı seviyelerinden oluşur. Holosen yaşlı alüvyonlar ise geniş sahalara yayılmasına rağmen, haritalanabilir özellikte olanlar nehir ve sürekli akan dere yataklarında görülür ve irili ufaklı çakıl, kum,kil, sütten oluşan malzeme ile temsil edilir. Çalışma sahasında geniş yüzlekler veren Kırkgeçit formasyonundan toplam 4 adet ölçülü stratigrafi kesiti alınmıştır. Bu kesitlerden derlenen sistematik örneklerin incelenmesi sonucunda 36 cins bentik ve planktik foraminifer, 21 tür bentik foraminifer saptanmıştır. Orta-Üst Eosen yaşlı Kırkgeçit formasyonunda marn, kumtaşı, kumto kireçtaşı, bol fosilli masif kireçtaşı ardalanmalı katmanlarda biyostratigrafi destekli 2 bentik foraminifer zonıı belirlenmiştir. Bunlar Orta Eosen (Bartoniyen)'de Nummulites perforatus, Üst Eosen (Priaboniyen)5de Nummtdites fabicmii Menzil Tonlarıdır. ANAHTAR KELİMELER: Bentik foraminifer, Orta-Üst Eosen, Elaağ-Kovancılar, Menzil Zonu.

In this study, benthic foraminiferal assamblages of Eocene units have been investigated. These units are located at Kovancılar region, eastern part of Taurus Orogenic Beit. The age of rock units ranges from Cretaceaus to Quaternary in the studied area. The oldest rock unit is Upper Cretaceaus aged Elazığ Magmatics that consist of volcanic rocks such as andesites, basalts. The Kırkgeçit formation, Middle-Upper Eocene (Bartortian-Priabonian), is represented by the intercalation of conglomerate, fossiliferous sandstone, marl, sandy limestone, mudstone, algal limestone that is characterized by shallow marineenvironment, overlies the magmatics disconformably. Also, Karabakir formation Upper Miocene-Pliocene, is composed of lake deposits (conglomerate, sandstone, claystone, limestone) and continental basalts, spreads over Kırkgeçit formation disconformably. Later, Plio- Quatemary aged Palu formation characterized by a continental environmen twith mud matrix, mean- coarse grained gravels, lays upon disconformably the other units. The youngest unit of the sequence is Quaternary aged alluvium whih consists of varisus gravel size, sand, silt; is present in the river channels and cros out widely study area. The Kırkgeçit formation is wide spread in the study area. Four stratigraphic sections were mesaured from the formation. 36 genera of benthic and plantkic foraminifera, 21 species of benthic foraminifera have been systematically determined from the samples olotained from the stratigraphical sections. Two benthic foraminiferal zones have been distinguished in marl, sandstone, sandy limestone and limestone of Middle-Upper Eocene Kırkgeçit formation. These are respectively; Nummulites petforatus Range Zone is Middle Eocene (Bartonian), the other is Nummulites fabianii Range Zone in Upper Eocene (Priaboniyen). KEY WORDS: Benthic foraminifera, Elazığ-Kovancılar, Middle-Upper Eocene, Range Zone. VII
Micropaleontology of kırkgecit formation at kovancılar (Eastern Elazığ) area
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering