ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMANI YÖNETEBİLME YETENEKLERİNİN REKREASYONEL AKIŞ DENEYİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - ÇAKMAK, EDA NUR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin boş zamanı yönetebilme yeteneklerinin rekreasyonel akış deneyimlerini nasıl etkilediğini ve bu durumun bazı değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği tespit etmek ve yapılan tespitler sonucunda da bu duruma çözümler üretebilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesinde eğitim görmekte olan öğrenciler oluştururken, örneklemi ise 1376 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Çalışmada kullanılan anket formu üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, ikinci kısımda boş zaman yönetimi ölçeği ve üçüncü kısımda ise rekreasyonel akış deneyimi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, literatüre uygun şekilde tartışılıp önerilerle desteklenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; rekreasyonel akış deneyimi ölçeği ile cinsiyet, yaş, lisanslı spor geçmişi, kulüp üyeliği ve rekreatif faaliyetlere katılım değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilirken, gelir durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Boş zaman yönetimi ölçeği genel toplam ortalamaları değerlendirildiğinde ise; yaş, lisanslı spor geçmişi, kulüp üyeliği ve rekreatif faaliyetlere katılım değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar tespit edilirken, cinsiyet ve gelir durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerinin boş zaman yönetebilme düzeyleri ile rekreasyonel akış deneyimi düzeyleri arasında istatistiki açıdan pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu ve boş zamanı yönetebilme yetenekleri rekreasyonel akış deneyimlerini istatistiki açıdan olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Boş Zaman, Rekreasyonel Akış Deneyimi, Boş Zaman Yönetimi

This research was conducted to examine how university students' ability to manage their leisure time influenced their recreational flow experiences and whether this relationship varied according to certain variables and the aim was also to identify possible solutions based on the findings of this study. While the population of the study consisted of students studying at Fırat University in the 2022-2023 academic year, the sample consisted of 1376 university students. The survey form used in the study consists of three parts. In the first part, the personal information form developed by the researcher was used, in the second part, the leisure time management scale, and in the third part, the recreational flow experience scale was used. The data obtained was analyzed with the SPSS 24 statistical program. The results obtained were discussed in accordance with the literature and supported with suggestions. According to the research results, significant differences were found between the Recreational Flow Experience Scale and the variables of gender, age, licensed sports background, club membership, and participation in recreational activities. However, no significant difference was observed based on the variable of income level. When evaluating the overall mean scores of the Leisure Time Management Scale, significant differences were found among the variables of age, licensed sports background, club membership, and participation in recreational activities. However, a significant difference was not detected based on the variables of gender and income level. It was determined that there was a statistically positive, moderate relationship between the students' leisure time management levels and recreational flow experience levels of the students participating in the study, and their ability to manage their free time affected their recreational flow experiences statistically positively. Keywords: Recreation, Leisure, Recreational Flow Experience, Leisure Management
The effect of university students' leisure management skills on recreational flow experience
Keywords: Spor