RATLARDA DİYETSEL HELİOTROPİUM EUROPAEUM TOKSİKASYONU ÜZERİNE PATALOJİK İNCELEMELER - ÜNVER, ÖZKAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Raflarda Diyetsel Heliotropium europaeum Toksikasyonu Üzerine Patolojik İncelemeler Bu çalışmada farklı oranlarda Heliotropium europaeum bitkisinin tohumlarının diyetsel tüketimi ile raflarda oluşan patolojik değişimler incelendi. Bu amaçla 80 adet sütten yeni kesilmiş erkek Wistar albino rat, biri kontrol ve üçü deneme grubu olmak üzere olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Her gruptaki 20 hayvan, her birinde 5 rat olacak şekilde 4 kafese yerleştirildi. Heliotropium europaeum bitkisinin tohumlan, rasyonlara % 0, % l,%5ve% 10 oranında ilave edilerek izokalorik ve izonitrojenik 4 ayrı rasyon hazırlandı. Bu rasyonlarla 24 hafta süreyle beslenen ratlarda ortalama yaşam süresinin, yem tüketiminin ve canlı ağırlık kazancının doza bağlı olarak azaldığı saptandı. Klinik olarak kaşeksi, alopesi ve asites % 5 veya % 10'luk deneme gruplarında gözlenen belli başlı bulgular idi. Mikroskobik olarak ise lezyonlann doza bağlı olarak değişim gösterdiği, karaciğerde tüm deneme gruplarında hepatositlerde değişen derecelerde megalositozisin şekillendiği dikkati çekti. Safra kanalı hiperplazisi ve oval hücre proliferasyonu özellikle % l'lik deneme grubunda diğer deneme gruplarına göre daha yaygındı. Dejeneratif değişimler (yağ dejenerasyonu, hidropik dejenerasyon). % 5'lik ve l'lik deneme gruplarında daha çok gözlenirken, nekrotik değişimlerin % 10'luk deneme grubunda daha belirgin olduğu saptandı. Globüler tarzda asidofilik intranükleer yerleşimli inklüzyon cisimciklerine ise % l'lik ve % 5'lik deneme gruplarında oluştuğu görüldü. Böbreklerde proksimal tubulus epitellerinde dejeneratif ve nekrotik değişimler ilehyalin silindirlerinin en çok % 10'luk deneme grubunda şekilllendiği, azalanşiddetlerde ise diğer deneme gruplarında oluştuğu dikkati çekti. Tubuler megalositozis belirgin olarak % 5'lik ve % l'lik deneme gruplarında saptandı. Akciğer arter ve arteriyollerinde mediyal hipertrofi ile hiperemi ve interalveoler septumda fîbrozis tüm deneme gruplarmda değişen derecelerde göze çarpan bulgulardı. Sonuç olarak bu çalışma ile H. europaeum bitkisinin Dünyanın bir çok ülkesinde olduğu üzere Türkiye'de de evcil hayvan varlığı bakımından önemli bir tehdit oluşturabileceği kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler: Pirolizidin Alkaloitleri, Heliotropium europaeum, Patolojik Bulgular, Rat.

Pathological Changes in Dietary Heliotropium europaeum seed Toxication in Rats The aim of this study was to evaluate pathologic changes induced by dietary consumption of H. europaeum seed in rats. For this purpose, 80 male, Wistar albino rats were divided into 3 test and 1 control groups including 20 animal each. Twenty rats in each group were housed in 4 cages in each group. Four isocaloric and isonitrogenic rations including the plant material at 0 %, 1 %, 5 % and 1 0 % level were prepared and the animals were fed these rations for 24 weeks (168 days). The mean survival time, feed consumption and weight gain values were decreased with the seed level in the diet, whereas the mean survival time and feed consumption were decreased with the seed level of the diets. Cachexia, alopecia and ascites were the main clinical findings observed in % 5 or % 10 dosed groups. Microscopic changes varied to the seed inclusion level and varying degree of megalocytosis was the classical lesion observed in all groups. Oval cell and bile duct proliferation were most prominent at % 1 seed level, necrotic changes were most pronounced in group 10 %, whereas degenerative changes were more common in 1 % and 5 % group. Globular inclusion bodies were also detected at 1 % and 5 % inclusion levels. Proximal tubular degenerative and necrotic changes along with hyalin cast formation were detected in the kidneys of all dosed groups. Whereas, tubular megalocytosis was most prominent at 5 % and 1 % dosed groups. In lungs, arteriolar medial hypertrophy, hyperemia and inter alveolar septal fibrosis were common in all test groups and these lesions increased with the seed inclusion level. In conclusion, this study indicated that H. europaeum plant might constitute a potential health hazard in domestic animals in Turkey as in many geographic of the world. Key Words: Pyrrolizidine Alkaloids, Heliotropium europaeum. Pathologic Changes, Rat
Pathological changes in dietary heliotropium europaeum seed toxication in rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Patoloji; Pathology