Social policy and local administrations in the era of globalization - Yeşilorman, Mehtap; Koç, Firdevs (My University, 2014)
Küreselleşme çağında bütün dünyada yaşanan çok büyük çaplı ekono- mik, toplumsal ve siyasal değişmelere şahit olunmaktadır. Yeni dünya düzeninde meydana gelen bu değişmeler birtakım sorunları da berabe- rinde getirmiştir. Bu karmaşık sorunların başında, işsizlik, yoksulluk, gelir adaletsizlikleri, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler gibi sosyal poli- tika kapsamındaki sosyo-ekonomik sorunlar gelmektedir. Küreselleşme sürecindeki toplumların bu karmaşık sosyo-ekonomik sorunları, sosyal politikaların değişik boyutlarda ele alınmasını gerekli kılmıştır. Bu ça- lışmada, küresel, ulusal ve yerel olmak üzere değişik boyutlarıyla ele alınan sosyal politika olgusu, özellikle yerel yönetimler düzeyinde irde- lenmiştir. Küreselleşme sürecinde değişime uğrayan yerel yönetimlerin sosyal politikaların oluşturulması ve uygulanmasındaki yeni işlevleri teorik düzeyde tespit edilmeye çalışılmıştır. Konuya ilişkin mevcut lite- ratürden yararlanılarak mantıksal çıkarım yoluyla gerçekleştirilen bu çalışmada, halkın ihtiyaç ve beklentilerine yerinde ve etkin cevap vere- bilecek sosyal politikaların oluşturulmasında yerel yönetim birimleri- nin sahip olduğu avantajların saptanması amaçlanmıştır. Araştırma sonuçları küreselleşme sürecinin yerel yönetimlere sosyal politikaların oluşturulmasında ve uygulanmasında yeni birtakım fonksiyonlar ka- zandırdığını göstermiştir. Ayrıca merkezi yönetimler tarafından oluştu- rulan makro seviyedeki sosyal politikaların yerel gerçeklere ve bölgesel ihtiyaçlara uygun hale getirilebilmesinde yerel yönetimlerin önemli bir rol üstlendiği saptanmıştır.
Keywords: Sosyal Çalışma; Kamu Yönetimi; İktisat