Selenyumun Balık Beslenmesindeki Önemi - Yonar, Serpil Mişe; Harlıoğlu, Muzaffer (Fırat University, 2018)
Selenyum, üreme ve büyüme için gerekli temel bir elementtir. Hem toksik hem de esansiyel bir element olması, vücutta E vitamini ile beraber antioksidan özellik göstermesi, normal fizyolojik şartlar altında büyüme, bağışıklık sistemi ve hücre membranlarının korunmasındaki rolleri nedeni ile yetiştiricilikte büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, son yıllarda selenyumun yetiştiriciliği yapılan birçok farklı türün büyümesi, toksisitesi, bağışıklık sistemi ve antioksidan mekanizma üzerine etkisini araştıran çalışmalar yapılmıştır. Bu derlemede selenyumun genel özellikleri, fizyolojik olarak önemi, görevleri, metabolizması ve balık yetiştiriciliğindeki önemi hakkındaki bilgilerin bir araya getirilmesi amaçlanmıştır.