Adıyaman Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Isıtma Sisteminin Enerji ve Ekserji Analizi - Oğur, Emine; Çıtlak, Aydın (Fırat University, 2021)
Günümüzde dünya ve ülkemiz için en büyük sorunlardan biride enerjidir. Bu sebeple enerji en verimli biçimde kullanılmalıdır. Bu çalışmada Adıyaman Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi binasında bulunan ısıtma hattının ekserji ve enerji analizi yapılmıştır. Kazanda yakıt olarak doğalgaz kullanılmıştır. Isıtma sistemindeki sıcak su boyler vasıtasıyla kullanım suyu, Fan-coill vasıtasıyla mahali ısıtmada, klima santrali vasıtasıyla da istenilen mahallerin ısıtmasında kullanılmıştır. Kazan Ocak ayında 75 °C olarak çalıştırılmıştır. Değişik zamanlarda ölçüm sonuçlarında kazan, klima santrali ve fan-coill giriş ve çıkış su sıcaklıkları belirlenip bunların termodinamik özellikleri bulunarak gerekli olan hesaplamalar yapılmıştır. Hesaplama sonucunda sistemde kazanda ortalama ekserji kaybı 43526,79 kW, klima santralin de 2624,65 kW fan-coill de 953,73 kW bulunmuştur. Benzer şekilde kazan verimi % 75, klima santralin % 88 fan-coill de % 92 olarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda sistemdeki enerji analizi sonucu kazanda ortalama kayıp 7116,86 kW. Klima santralinde 2624,65 kW, fan-coill de ise 945 kW bulunmuştur. Sistemdeki ortalama kazan enerji verim %51,5 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre gerekli iyileştirme önerileri sunulmuştur.