TREADMİLL EGZERSİZ TESTİNDEKİ İZOLE İNFERİOR BÖLGEDE ST ÇÖKMELERİNİN, FARMAKOLOJİK STRESS TESTİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - KARAKURT, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Koroner arter hastalığı (KAH) tanı ve prognozunun belirlenmesinde, birçok farklı stres testleri kuIIanılır. En önemlileri, treadmill egzersiz stres testi (TMET) ve farmakolojik stres ekokardiyografik testleridir. TMET'inde izole inferior bilgede ST-segmet çökmelerinin, KAH ile olan ilişkisini göstermede dobutamin stres ekokardiografk testi (DSET)'nin önemi ve anjiografik olarak doğruluk oranını incelerneyi amaçladık. Çalışmaya, TMET'de inferior bölgede, ST-seğmentinin J noktasından 80 ms sonra ?1 mm downsloping veya horizontal çökmeleri olan, 70 erkek (ortalam yaş: 52 ± 9 yıl) vaka alındı. Vakalara, yaşa bağımlı makasimal hedef hızın %85'ine ulaşana kadar DSET'i uygulandı. DSET'inden 15 ± 5 gün sonra vakaların selektif koroner anjiografi ve ventrikülografi yapıldı. Koroner anjiografıde ? %50 ve üzeride lezyon tespit edilen 28 vakanın 23'ünde DEST'i pozitif, 5'inde negatif olarak tespit edildi. DSET'i pozitif olan 26'nın 23 'ünde test gerçek pozitif, 3 'ünde yalancı pozitif olarak tespit edildi. DSET'i pozitif olan 26 vakanın,16'sında tek damar, 7'sinde iki damar hastalığı tespit edildi. DSET'i pozitif olan vakalarda, ventrikül duvar hareket skoru (VDHS)'unda bozulma görüldü. Bu vakaların ventrikül duvar hareket skor indeks (VDHSI)'i, 1,012 ± 0,002'den, 1,567 ± 0,206'ya (P<0.001), EF, %52 ± 8,69'dan, 55,26 ± 10,2'ye yükseldi (p>0.05). Koroner anjiografıde lezyon tespit edilmeyen 42 vakanın 39'unda, DSET negatif, 3'ünde pozitif olarak tespit edildi. Bu gruba uygulanan DSET'inde, VDHS ve VDHSI'inde değişiklik gözlenmedi. EF, %59,82 ± 6,13'den, 68,01 ± 8,41'e yükseldi (p<0.001). Çalışmamızda, DSET'nin, sensivitesi %82, spesifitesi %93, pozitif prediktif değeri %88 ve negatif prediktif değeri %93 olarak tespit edildi. TMET'inde izole inferior bölgede ST-segrnet çökmelerinin, KAH ile ilişkisini göstermede, DEST'i non-invaziv, güvenli ve yüksek diagnostik değere sahip olduğu görüldü. Anahtar Kelimeler: Treadmill testi, dobutarnin stres testi, koroner arter hastalığı

A lot of different stress tests are used in the diagnosis and prediction of prognosis in coronary heart disease. Treadmill exercise test and pharmacologic stress echocardiography are most important ones. We aimed to evaluate the importance and angiographic accuracy of DSET to show the relation between isolated inferior ST depression in TMET and coronary artery disease. Eighty male patients with horizontal or down sloping ?1 mm ST segment depressions, 80 msc after J point in inferior leads were included to study (mean age: 52 ± 9 years). DSET was applied to all patients until the 85 % of age descended maximal heart rate. Selective coronary ventriculography was made 15 ± 5 days after DSET. Angiographic stenos ( ? % 50) was observed in 28 cases and DSET was positive in 23 cases and negative in 5 cases. It's found that 3 of DSET positive angiography and cases were false positive. Single vassals coronary artery disease was found in 16 of 26 DSET positive patients and two vassal disease in 7 of them. Left ventricular wall motion score (VWMS) impairments were seen in DSET positive cases. The left ventricular wall motion index (VWMSI) were increased from 1,012 ± 0,002 to 1,567 ± 0,206 and EF from 52 ± 8,69 % to 55,26 ± 10,2 in these patients (p>0,05). DSET was negative in 39 patients cases and positive in 3 cases out of 42 cases in whom coronary arteries were normal angiographicly. Left VWMS and VWMSI were not change from during DSET in these patients. EF was increased from 59,82±6,12 % to 68,01 ± 8,14 % (p<0,001) In our study, sensitivity, specifity, positive predictive valve and negative predictive value were found 82%, 93%, 88% and 93% respectively. It was observed that DSET was a non-invasive, safe and high diagnostic value in patients with isolated inferior ST segment depression in TMET. Key words: Treadmill test, dobutamine stress test, coronary artery disease
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology